Spruitjesstamppot met geurige speculaas- runderstoof
Publicatiedatum: 19 november 2018
De stamppot kan behalve met gestoofd rundvlees ook geserveerd worden met wild, krokant gebakken speklapjes, gehakt ballen of bijvoorbeeld karbonade met mosterdsaus. Om de stamppot wat meer ‘bijt’ te geven worden de spruitjes niet door de aardappelen gestampt maar beetgaar, door de puree gemengd. Het speculaaskruiden is een mengsel van verschillende specerijen. Het bevat onder andere kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, korianderzaad, anijszaad, gemberpoeder en gemalen kardemom.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 600 gram runderlappen
- zout, peper
- 1 flinke theelepel speculaaskruiden
- 2 worteltjes
- boter
- 2 laurierblaadjes
- 1 stukje foelie
- 1 scheut azijn
- ongeveer 1 kilo aardappelen
- 600-750 gram spruitjes
- zout, nootmuskaat
- boter
- 1 deciliter melk
- eventueel mosterd
Bereidingswijze:
Wrijf de runderlappen in met peper, zout en speculaaskruiden. Schrap de wortels en snijd of hak ze in kleine blokjes.
Verhit een klont boter en bak hierin het vlees rondom aan. Draai de warmtebron laag en laat het vlees onder toevoeging van laurier, foelie azijn en een flinke scheut water zachtjes gaar stoven.
Schil de aardappels en snijd ze in stukken en kook ze met weinig zout gaar, Maak de spruitjes schoon, snijd ze in vieren en kook ze afhankelijk van de grootte in ongeveer 8-10 minuten beetgaar. Giet de aardappels af en stamp ze fijn onder toevoeging van wat boter en melk. Meng er de spruitjes door. Breng de stamppot op smaak met zout, nootmuskaat en eventueel een lepeltje mosterd. Serveer de runderlappen hierbij.
De stooftijd van rundvlees is afhankelijk van de gebruikte runderlappen.
Alternatieven:
Riblappen zijn de zachtste van alle soorten suddervlees. Het vlees komt van de rug of nek. Omdat het vlees gemarmerd is, wordt het zacht en is het snel te bereiden Laat het vlees minimaal 2 uur stoven.
De marmering bij de sucadelap loopt als een rechte lijn door het vlees het is ook smeuïg maar heeft een langere stooftijd nodig. Minimaal 3 uur. Sucadelappen komen uit de schouder van het rund gesneden.
Magere runderlappen zijn wat steviger van structuur omdat ze geen vet bevatten. De stooftijd is daardoor minimaal 3 uur met een klein risico dat het vlees wat droog wordt.
(Bron: Janny van der Heijden)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij de ingrediënten staan geen runderlappen genoemd en het gewicht hiervan.
Is dit nog mogelijk?
Beste Wobien, bedankt voor uw reactie. We hebben het toegevoegd aan het recept en het gaat om 600 gram runderlappen.