Naar cookieinstellingen
spruitjesstamppot

Spruitjesstamppot met geurige speculaas- runderstoof

De stamppot kan behalve met gestoofd rundvlees ook geserveerd worden met wild,  krokant gebakken speklapjes, gehakt ballen of bijvoorbeeld karbonade met mosterdsaus. Om de stamppot wat meer ‘bijt’ te geven worden de spruitjes niet door de aardappelen  gestampt maar beetgaar, door de puree gemengd. Het speculaaskruiden is een mengsel van verschillende specerijen. Het bevat onder andere kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, korianderzaad, anijszaad, gemberpoeder en gemalen kardemom.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 600 gram runderlappen
  • zout, peper
  • 1 flinke theelepel speculaaskruiden
  • 2 worteltjes
  • boter
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stukje foelie
  • 1 scheut azijn
  • ongeveer 1 kilo aardappelen
  • 600-750 gram spruitjes
  • zout, nootmuskaat
  • boter
  • 1 deciliter melk
  • eventueel mosterd

Bereidingswijze:

Wrijf de runderlappen in met peper,  zout en speculaaskruiden. Schrap de wortels en snijd of hak ze in  kleine blokjes.

Verhit een klont boter en bak hierin het vlees rondom aan. Draai de warmtebron laag en laat het vlees onder toevoeging van  laurier, foelie azijn en een flinke scheut water zachtjes gaar stoven.

Schil de aardappels en snijd ze in stukken en kook ze met weinig zout gaar, Maak de spruitjes schoon, snijd ze in vieren en kook ze afhankelijk van de grootte in ongeveer 8-10 minuten beetgaar. Giet de aardappels af en stamp ze fijn onder toevoeging van wat boter en melk. Meng er de  spruitjes  door. Breng de stamppot op smaak met zout, nootmuskaat en eventueel een lepeltje mosterd. Serveer de runderlappen hierbij.

De stooftijd van rundvlees is afhankelijk van de gebruikte runderlappen.

Alternatieven: 

Riblappen zijn de zachtste van alle soorten suddervlees. Het vlees komt van de rug of nek. Omdat het vlees gemarmerd is, wordt het zacht en is het snel te bereiden Laat  het vlees minimaal 2 uur stoven.

De marmering bij de sucadelap loopt als een rechte lijn door het vlees het is ook smeuïg maar heeft een langere stooftijd nodig. Minimaal 3 uur. Sucadelappen komen uit de schouder van het rund gesneden.

Magere runderlappen zijn wat steviger van structuur omdat ze geen vet bevatten. De stooftijd is daardoor minimaal 3 uur met een klein risico dat het vlees wat droog wordt.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wobien says:

    Bij de ingrediënten staan geen runderlappen genoemd en het gewicht hiervan.
    Is dit nog mogelijk?

      MAX Vandaag says:

      Beste Wobien, bedankt voor uw reactie. We hebben het toegevoegd aan het recept en het gaat om 600 gram runderlappen.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.