Naar cookieinstellingen
Duur 12:35
Gepubliceerd op 21 maart 2018

Spruitjessalade met roquefortdressing

Tempeh wordt gemaakt van soja en komt van origine uit Indonesië. In Indonesië is het een onderdeel van de Indonesische keuken, bij ons is het vooral bekend als een vleesvervanger. Door de neutrale smaak is het ideaal om mee te koken, want het neemt makkelijk de smaak van het gerecht aan. Sandra verwerkt de tempeh door een spruitjessalade met roquefortdressing.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 400 gram vastkokende aardappelen
  • 150 gram tempeh
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepels honing
  • olijfolie
  • 400 gram spruitjes
  • 1 winterpeen
  • 1 theelepel mosterd
  • 50 gram roquefort
  • 50 gram walnoten
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in vieren. Kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar. Giet af en laat droogstomen.

Snijd de tempeh in plakken en vervolgens in repen. Doe de balsamicoazijn, honing en een scheutje olie in een kom en marineer in deze dressing de tempeh circa 10 minuten.

Maak de spruiten schoon en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met wat olie. Bestrooi met peper en zout en bak circa 8 minuten in de oven.

Schaaf de winterpeen met een kaasschaaf of dunschiller en snijd vervolgens in dunne reepjes. Verhit een wok. Haal met een schuimspaan de tempehreepjes uit de kom en wok circa 5 minuten om en om goudbruin.

Voeg de mosterd toe aan de kom met dressing en verkruimel hier de roquefort boven. Voeg de winterpeen, spruitjes en aardappelen toe en roer goed door.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan circa 3 minuten en laat afkoelen op een bord. Hak de walnoten grof.

Verdeel de salade over borden en verdeel er de tempeh over. Bestrooi met de walnoten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (4)

    Nuijs says:

    Man, man, man, wat wordt in deze uitzending weer een hoop onzin door Sandra verkondigd en getoond.
    Als eerste gaat ze spruitjes “roosteren” alleen komen de spruitjes ongeroosterd uit de oven. Roosteren is een bereidingswijze waarbij een product zonder vetstof wordt blootgesteld aan een hoge temperatuur in bijvoorbeeld een oven waardoor het product kleurt en een roostersmaak krijgt. Als je spruitjes zo overdreven met olie besprenkeld zullen ze ook nooit “roosteren”.

    Verder zegt Sandra het Italiaanse karakter van de spruitjessalade te versterken door er Roquefort aan toe te voegen. Jammer genoeg voor haar komt Roquefort uit midden Frankrijk. Weinig Italiaans dus!

    Ook bijzonder is dat ze de kaas uitgebreid in kleine stukjes brokkeld om vervolgens te zeggen dat ze de kaas lekker heel laat?

    Met de tempeh is blijkbaar tijdens het bakken iets fout gegaan. Als Sandra de tempeh in de koekenpan doet, waarin overdreven veel olie is gedaan, bakt er helemaal niets. De pan is niet heet genoeg, de tempeh te nat en het geheel ligt een beetje futloos warm te worden in de pan. Bij het over de salade scheppen is de hoeveelheid opeens minder dan de helft en zijn een aantal stukken weldegelijk gekleurd. Grappig dat zo iets simpels al fout gaat bij deze niet echt professioneel overkomende kookprinses.

    Het is overigens onduidelijk wat Sandra probeert te bereiken met de walnoten (door haar overdreven als “walnootjes” benoemd). Noten zo kort in een overduidelijk te koude pan husselen levert geen smaakverbetering op en warme walnoten zijn zeker niet krokant zoals zij wel aangeeft. Onzin dus!

    Kortom, maak dit gerecht niet zoals voorgedaan in het filmpje. Het gerecht wordt super vet door het overdreven gebruik van (olijf)olie en de half gare spruiten uit de oven met grove brokken klamme aardappel zijn gewoon echt niet lekker.

      Steffi says:

      Ik sluit mij geheel aan bij bovenstaande reactie ( Nuijs)!
      Ook al zal dit bijzaak zijn: “maar waarom toch altijd die prinsessenjurkjes tijdens het koken?”
      Groet

    Samuel says:

    Waarom is dit een Italiaanse salade?

    boeters says:

    Lekker gerecht denk ik, ga het met Pasen maken. TIP: Ik hou de pan altijd altijd andersom vast bij het afgieten van de aardappels.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.