spritsen

Spritsen van Annemarie

Zelf heeft Annemarie hele fijne herinneringen aan spritsen. “Mijn moeder kocht altijd van die hele grote en die doopte ik dan in de koude chocolade melk. Het zijn van die brosse koeken waardoor ze zich helemaal volzogen met chocolade melk, heerlijk!”

Ingrediënten (voor 18 tot 20 stuks):

  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 210 gram zachte roomboter
  • 250  gram bloem
  • ½ vanillestokje
  • 1 eidooier
  • 2 a 3 gram zout
  • 2 theelepel cacao

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe de boter in een grote kom. Snijd het halve vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Roer het vanillemerg en de suiker door de boter. Voeg de eidooier en de bloem toe en roer het goed door elkaar. Verdeel het wrijfdeeg in 2 gelijke delen. Vermeng 1 deel met 2 theelepel cacao en doe de 2 kleuren deeg in 2 spuitzakken met eenzelfde kartelspuitmondje met een opening van ongeveer 1 a 1,5 centimeter.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit met het vanilledeeg een zigzagbaan van ongeveer 2 centimeter breed en 6 a 7 centimeter lang.  Houd voldoende afstand tussen de spritsen. Spuit nu het cacaodeeg met dezelfde zigzagbeweging tegen de vanillebanen aan. Tijdens het bakken zullen ze samen 1 koekje vormen.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Je kunt zien dat ze gaar zijn als het vanilledeeg een mooie goudbruine kleur heeft.

(Bron: Annemarie Pronk)

Geef een reactie