Naar cookieinstellingen
Duur 02:38
Gepubliceerd op 10 februari 2016

Spongata van Sarena

Sarena Solari maakt in Tijd voor MAX woensdag 10 februari 2016 Spongata. Deze regionale lekkernij is in Busseto, de geboorteplaats van componist Giuseppe Verdi,  heel beroemd en in elke bakkerij en winkel te vinden.

Ingrediënten:

Voor de pasta frolla:

  • 250 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 1⁄2 theelepel bakpoeder
  • 75 gram koude boter + extra om in te vetten
  • 120 gram kristalsuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 100 milliliter droge witte wijn

Voor de vulling:

  • 50 gram rozijnen
  • 100 gram biscuitjes
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram blanke amandelen
  • 250 gram honing
  • 50 milliliter cognac
  • 30 gram pijnboompitten
  • 80 gram gekonfijt fruit (bijv. sukade of sinaasappel)
  • 2 kruidnagels, fijngemalen
  • 1⁄4 theelepel nootmuskaat
  • 1⁄2 theelepel kaneel
  • poedersuiker, om te bestrooien

Voor de gekonfijte sinaasappel (ongeveer 150 gram):

  • 200 gram sinaasappelschillen
  • 400 gram kristalsuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem met de bakpoeder op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen de vingers te wrijven. Het is belangrijk de boter niet teveel op te warmen en dus zo kort mogelijk te mengen. Nog beter is het om een foodprocessor te gebruiken. Leg dit vervolgens op een schoon werkblad.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de suiker, het zout en de wijn toe. Kneed dit met de handen tot een egaal en soepel deeg. Maak een bal, druk deze plat en pak deze in in plastic folie. Laat hem minstens een half uur rusten in de koelkast.

Wel voor de vulling de rozijnen 15 minuten in warm water. Hak de biscuitjes, walnoten en amandelen grof. Warm de honing op in een pannetje en voeg de cognac toe. Voeg al roerend de gehakte biscuitjes, walnoten en amandelen toe, gevolgd door de pijnboompitten, het gekonfijte fruit en de uitgeknepen rozijnen. Voeg tot slot de kruidnagel, nootmuskaat en kaneel toe en roer goed door.

Vet een ronde bakvorm van 24 centimeter in en bestuif hem met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en haal er 2/3 vanaf. Rol dit uit tot een cirkel met een doorsnede van 32 centimeter en ca. 5 millimeter dikte. Bekleed hiermee de bakvorm. Snijd het deeg langs de randen af en voeg dit samen met het achtergehouden deeg. Doe de vulling in de vorm en druk licht aan. Rol het overgebleven deeg uit tot een lap van ca. 5 millimeter dikte en leg deze over de vulling. Snijd het deeg af langs de randen en druk deze aan.

Bak de spongata 40-45 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant van de taart begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen op een rooster alvorens hem uit de vorm te halen. Bestrooi hem met poedersuiker.

Van de gekonfijte sinaasappel:

Schil de sinaasappelen en snijd de schillen in reepjes van 3-5 millimeter. Doe ze in een pan met ruim kokend water en kook ze 2 minuten. Giet de schillen af en herhaal dit nog twee keer.

Breng vervolgens de suiker met 600 milliliter water aan de kook en doe de sinaasappelschillen hierin. Laat ze op laag vuur 1 uur koken. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat de schillen een nacht staan in de siroop. Breng daarna de schillen met de siroop nogmaals aan de kook en laat weer, op laag vuur, 1 uur koken. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat de schillen in de siroop helemaal afkoelen.

U kunt de schillen direct gebruiken in bijvoorbeeld de Spongata of als decoratie op een dessert of taart. Voor een mooi effect kunt u de schillen een uur laten drogen op een rooster of een stuk bakpapier, waarna u ze door de kristalsuiker haalt om ze een mooi gesuikerd laagje te geven.

(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.