Spiegeleitjes van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 29 maart 2024
Dit gebakje ziet er net uit alsof het een eitje is. Het bladerdeeg is het eiwit en de abrikoos is het eigeel. Niet voor niets noemt Robèrt van Beckhoven het spiegeleitjes. Leuk om te maken met Pasen, bijvoorbeeld.
Ingrediënten, voor 4 personen
- 150 milliliter volle melk
- 30 gram kristalsuiker
- 14 gram custardpoeder
- 1/3 vanillestokje
- 4 halve abrikozen (uit blik)
- 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
- 2 eetlepels abrikozenjam
Extra nodig
- Bakpapier
- Spuitzak met gladde spuitmond
- Zeef
- Bakkwast
Bereiden banketbakkersroom
Doe voor de banketbakkersroom de helft van de kristalsuiker met de custardpoeder in een kom, doe er 2 eetlepels melk bij en roer tot een glad papje. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de rest van de melk tegen de kook aan met het vanillemerg en -stokje.
Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid melk al roerend aan het custardpapje toe. Schenk dan al roerend de rest van de hete melk erbij. Schenk het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken. Schenk in een schaal en dek af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een vel op komt.
Spiegeleitjes maken
Verwarm de oven voor op 210 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd met een scherp mes uit elk plakje bladerdeeg een zo groot mogelijke ronde vorm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met de rest van de kristalsuiker.
Doe de banketbakkersroom in de spuitzak en spuit in het midden van elk plakje bladerdeeg een cirkel. Of verdeel de room met 2 eetlepels over de bladerdeegrondjes. Laat de buitenste 1,5 centimeter van het bladerdeeg vrij. Leg elke abrikoos met de bolle kant naar boven in het midden van de room.
Schuif de spiegeleitjes in de oven. Verlaag de temperatuur naar 170 graden en bak ze in ongeveer 25 minuten gaar. Laat afkoelen.
Verwarm de abrikozenjam in een pannetje. Zeef eventueel de stukjes eruit. Bestrijk de spiegeleitjes met een bakkwastje met de jam, alleen de abrikoos en de banketbakkersroom, niet het bladerdeeg.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)