Naar cookieinstellingen
speculaas

Speculaas-lettertaart van Marieke de Korte

Chocolade en banketbakkersletters kennen we allemaal maar voor wie eens een andere lekkere Sint-traktatie wil, bakt Marieke de Korte van Sweet Appetite een speculaas-lettertaart. U kunt er al een dag van tevoren mee beginnen, want het deeg mag een nachtje in de koelkast.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 250 gram donkere basterdsuiker
  • 250 gram roomboter
  • 6 eetlepels (half)volle melk
  • snufje zout
  • 450 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 3 eetlepels speculaaskruiden

Voor de crème: 

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 5 eetlepels koffie

Bereidingswijze:

Klop de basterdsuiker en roomboter tot een romig geheel. Voeg de melk toe.

Kneed met de mixer of met de hand de bloem, zout, bakpoeder en speculaaskruiden erdoor en laat het deeg goed verpakt in de koelkast een nacht rusten.

Haal het deeg de volgende dag een half uur voor het uitrollen uit de koelkast en kneed het nog even goed door. Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht). Rol het deeg uit op een beetje bloem of bakpapier en snij er twee grote letters uit, bijvoorbeeld de S van Sint. Van de eventuele restanten deeg kunt u kleine speculaasjes bakken voor de versiering.

Bak de letters in ongeveer een half uur gaar. Laat de letters op de bakplaat afkoelen.

Klop ondertussen de roomboter en poedersuiker tot een luchtige crème. Voeg de koffie en speculaaskruiden toe en breng de crème daarmee op smaak. Iets minder koffie en kruiden kan natuurlijk ook.

Doe de crème in een spuitzak met een rond spuitmondje.

Leg 1 van de letters op een mooie schaal en spuit er toefjes op in de vorm van de letter. Leg de 2e letter bovenop de toefjes en versier ook deze weer met toefjes crème. Versier met Sint snoepgoed, zoals koekjes, kleine chocoladelettertjes, roomborstplaat, pepernoten enz.

De taart voorafgaand aan pakjesavond maken kan uitstekend. Bewaar de Koekjestaart dan op een koele plaats of  in de koelkast en laat ongeveer een uur voorafgaand aan het serveren op kamertemperatuur komen.

(Bron: Marieke de Korte)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.