Kransjes met amandelschaafsel.

Speculaas en naturel kransjes van Cas Wolters

Kransjes zijn altijd lekkere koekjes om te bakken. Of u ze nu naturel maakt of met speculaaskruiden. Cas Wolters maakt ze in Tijd voor MAX.

Ingrediënten

Speculaaskransjes

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 170 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 mespuntje citroenrasp
  • 30 milliliter karnemelk
  • 300 gram patentbloem
  • 2,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel baking soda
  • snufje zout

Naturelkransjes

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 mespuntje citroenrasp
  • 300 gram patentbloem
  • 0,5 theelepel baking soda
  • Snufje zout

Extra nodig

  • Bloem
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 gram amandelschaafsel
  • Uitstekers voor kransjes

Bereiding speculaas kransjes

Doe de roomboter, lichtbruine basterdsuiker en citroenrasp in een kom en meng goed door. Voeg de karnemelk toe en meng kort. Voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden, baking soda en zout toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg met de hand of een keukenmachine. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast. Of een hele nacht.

Naturel kransjes

Meng roomboter, witte basterdsuiker en citroenrasp in een kom. Voeg de eidooier toe en meng kort. Voeg daarna de bloem, baking soda en zout toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg met de hand of een keukenmachine. Wikkel ook dit deeg in plasticfolie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Bak de koekjes af

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Gebruik 2 ronde uitstekers om kransjes uit te steken. Hergebruik het overgebleven deeg door het opnieuw uit te rollen.

Leg de kransjes op de bakplaat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei en strooi er amandelschaafsel overheen. Bak de kransjes in ongeveer 16 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Cas Wolters. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie