Speculaas en kruidnoten van Robèrt
Met dit deeg van Robèrt kunt u kruidnoten en speculaas maken.
Ingrediënten:
- 100 gram boter
- 100 gram basterdsuiker
- 200 gram Zeeuwse bloem
- 50 milliliter karnemelk
- 1 ei
- 10 gram speculaaskruiden
- mespunt zout
- 1 à 2 gram baking soda
- amandelen om te decoreren
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Meng de boter en suiker met de hand of, als u die in huis heeft, de deeghaak. Kneed de karnemelk erdoorheen, en de helft van het ei. Zeef de bloem, speculaaskruiden, zout en baking soda en kneed dit door het suiker-botermengsel. Is het deeg te slap om te verwerken? Als u het even laat rusten in de koelkast stijft de boter wat op en kunt u het beter hanteren.
Als u speculaasjes wilt maken, rolt u het deeg uit tot een plak van 3 mm dikte en steek of snijd u hier vormpjes uit. Voor kruidnoten rolt u kleine bolletjes van het deeg. Leg de speculaasjes of kruidnoten op een bakplaat (het deeg loopt in de oven niet echt uit, dus u kunt ze redelijk strak op elkaar leggen). Bak ze mooi gaar in de oven; dit is lastig in te schatten en hangt af van uw oven en de dikte en grootte van uw product.
(Bron: Robèrt van Beckhoven)