Naar cookieinstellingen
spaghetti

Spaghetti met paddenstoelen-wijnsaus van Janny van der Heijden

Dit is een recept met een mix van oude tradities en nieuwe technieken. Paddenstoelen waren vroeger alleen in de herfst verkrijgbaar en werden dan ook wel gedroogd om ze te behouden voor de maanden waarin ze niet in de natuur te vinden waren. Tegenwoordig worden zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. In dit recept van spaghetti met paddenstoelen-wijnsaus zit een mix aan paddenstoelen, vers en gedroogd maar het recept kan ook simpelweg met alleen champignons gemaakt worden.

Door wijn wat langer te koken verdampt de alcohol, maar blijft de smaak. Wijn kan ook goed worden gebruikt om bijvoorbeeld vlees in te marineren. Dat werd vroeger niet alleen gedaan om de smaak van het vlees te verdoezelen, maar de zuren in wijn maken het vlees ook zachter.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 250 gram (verse) spaghetti
  • 300  gram gemengde paddenstoelen
  • olijfolie
  • 1 sjalot of kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • zou, peper
  • 20 gram gedroogde paddenstoelen
  • 100 milliliter witte wijn
  • gemengde Italiaanse kruiden of peterselie
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • geraspte kaas naar smaak

Bereidingswijze:

Week allereerst de paddenstoelen in de wijn. Maak de verse paddenstoelen schoon en snijd ze klein. Pel de teen knoflook en pers deze uit of  hak fijn. Pel en snipper de sjalot of ui.

Breng ruim water aan de kook voor de pasta.

Verhit in een ruime hapjespan een scheut olijfolie en fruit hierin  eerst kort de uisnippers en dan de paddenstoelen. Voeg de knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Neem de geweekte paddenstoelen uit de wijn en hak ze eventueel grof. Zeef  de wijn waar de paddenstoelen in geweekt hebben. Voeg de paddenstoelen toe, fruit kort mee en schenk ook de wijn in de pan.

Voeg zout aan het kookwater van de pasta toe en laat de pasta in het borrelende water glijden. Kook de pasta beetgaar.

Voeg de gehakte kruiden bij de paddenstoelen in de pan. Rooster de pijnboompitten goudkleurig. Giet de pasta af en voeg direct aan de hapjespan toe en meng. Bestrooi eventueel met wat extra groene kruiden, de pijnboompitten en geef er geraspte kaas naar smaak bij

TIP: Ook zonder gedroogde paddenstoelen is dit een heerlijk gerecht, schenk de wijn bij de paddenstoelen en laat even mee sudderen, Bind de saus eventueel met wat zure room, mascarpone of door er al roerend een heel klein beetje allesbinder bij te strooien.

Restje pasta over?

Meng de vers gekookte pasta direct met een beetje olie dan blijft de pasta zacht en kan het afgedekt tot de volgende dag bewaard worden om een kleine pastasalade van te maken. Lekker met een beetje knoflook wat klein gesneden kerstomaten, mini mozzarella bolletjes en verse basilicumblaadjes.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.