Soul chicken van Valerie Lucillie

Ingrediënten:

Voor de soul chicken:

  • 1 kilo kip  (drumstick, kippenbout, kip karbonade) naar keuze
  • 1 citroen  of citroensap
  • 3 eetlepels azijn
  • 150 milliliter pittige  soja saus
  • 150 milliliter zoete soja saus
  • 3 eetlepels ketchup
  • 1 zak red seasoning mix
  • 1 kleine ui
  • 2 grote tenen knoflook
  • eetlepel geraspte laos
  • eetlepel geraspte gember
  • theelepel  paprikapoeder
  • halve theelepel zwarte peper
  • theelepel  zout

Voor de zure komkommer:

  • komkommer
  • rode ui
  • beker azijn
  • eetlepel kruidnagels
  • 1 peper Madamsjanet
  • Chinese suiker

Voor de gestoofde rijst met kidney bonen:

  • 2 tenen knoflook
  • grote ui
  • prei
  • lente ui
  • 3 bouillonblokjes
  • peper
  • olijf olie 3 eetlepels
  • 1 blikje kidney bonen van 750 gram
  • 1 kilo snelkookrijst

Bereiding:

De soul chicken:
Doe de kip in een vergiet en pers een hele citroen uit. Meng het sap door de kip en spoel  het uit met water. Laat het vocht goed aflekken.

Doe de kip in grote kom en voeg 3 eetlepels azijn en een  theelepel zout toe.

Rasp de ui en de knoflook. Meng de ui knoflook, zwarte peper, paprikapoeder, laos, gember en de red seasoning mix door de kip.

Voeg de pittige soja saus, zoete soja saus en de ketchup  toe en meng alles goed. Laat de marinade minimaal 6 uur intrekken.

Verwarm de over voor op 200 graden.

Leg de kip in een braadslede. Probeer zoveel mogelijk marinade over de kip te doen. Vet vervolgens de kip nog wat in met (bak)boter.
Zet de temperatuur van de oven terug op 180 graden en plaats de kip in het midden van de over.

Contoleer de kip na een uur op gaarheid. Keer de kip en giet wat jus uit de braadsleden over de bouten en de rest van de kip. Laat nog 15 tot 20 minuten garen.

De zure komkommer:
Snijd de komkommer in lange repen en de rode uit in lange dunne repen.

Doe alles in een kom en voeg een eetlepel zout, een theelepel Chinese suiker en de beker azijn toe. Meng goed en proef. Het moet al een zoetzure smaak hebben. Heef het dit nog niet, voeg dan nog wat azijn, zout en suiker naar smaak toe. Voeg vervolgens een kopje water, wat kruidnagels en 2 gesneden Madame Jeanette toe. Laat minimaal 2 uur intrekken.

De gestoofde rijst met kidney bonen:
Snijd de uien, prei en lente ui fijn. Rasp de ui en knoflook en snijd de peper. Was de rijst.

Verhit olie in een stoofpan. Bak de uien en peper en voeg de bouillonblokjes toe. Roer goed om voeg de prei toe.

Voeg de rijst  toe met 2 koppen water toe en roer de ingrediënten doorheen. Voeg wat extra water toe tot aan de 2e ring van uw wijsvinger. Doe de deksel erop op een lage stand laten koken. Als het vocht is gezakt even roeren.

Kidney bonen in en zeef laten uitlekken. De bonen aan de rijst toevoegen. Leg een vochtige  theedoeken over de pan. Doe de deksel erop en verder laten stomen. Eventueel op smaak brengen met wat zout.

(Bron: Valerie Lucillie)

Geef een reactie