Soufflé

Soufflé met frambozen van Robèrt van Beckhoven

Een soufflé kan voor veel gerechten gebruikt worden, zowel zoet als hartig. Door het basisrecept aan te passen aan de vulling. Een soufflé wordt luchtig door de eiwitten die door het beslag heen gespateld worden en die zetten nog wat verder uit tijdens het bakken. De timing moet goed zijn, want een soufflé kan ook zomaar instorten. Robèrt gaat bij dit recept voor een zoete variant en verwerkt er frambozen in.

Ingrediënten:

  • 3.5 dl frambozensiroop
  • 3.5 dl melk
  • 200 gram suiker + 15 gram
  • 160 gram bloem
  • 20 gram aardappelzetmeel
  • 300 gram kwark
  • 70 gram eiwit
  • roomboter om in te vetten

Bereidingswijze:

Melk, siroop, suiker en bloem aan de kook brengen en binden tot een stevige massa. Direct in de keukenmachine doen samen met de kwark en draaien voor ongeveer 15 minuten. Soufflé-bakjes goed insmeren met roomboter, ook op de randen. Afhankelijk van de grootte van de bakjes moeten dit er +/- 8 zijn. Daarna vol doen met kristalsuiker en weer leeg gieten. Eiwitten kloppen tot ze luchtig zijn en voeg dan de suiker beetje voor beetje toe. Door kloppen tot de suiker helemaal is opgelost. Beetje eiwit bij de massa doen, dit vermengen tot alles is opgelost. Daarna de rest van het eiwit er door spatelen. Deze massa in de bakjes doen, afstrijken en met een duim een randje erin draaien. Afbakken op 200 graden °C voor ongeveer 6 minuten.

(Bron: Robèrt van Beckhoven/ de foto is ter illustratie)

Geef een reactie