verschillende soorten brood

Sommige soorten brood krijgen binnenkort een andere naam

Meergranenbrood, speltbrood, bruinbrood, maisbrood, volkorenbrood en ga zo maar door. Er zijn inmiddels veel verschillende soorten brood verkrijgbaar bij de bakker en in de supermarkt. Maar wat er precies in deze broden zit is niet altijd duidelijk. Dat gaat veranderen, want vanaf 1 juli 2020 wordt het verplicht om exact te vermelden hoeveel er van welke graansoort in het brood zit. En dat heeft ook consequenties voor de naam.

Tarwemeel

Tot voor een aantal jaren terug is de keuze bij de bakker en de broodafdeling redelijk overzichtelijk. Maar tegenwoordig is de keuze groot. Aan brood zijn wettelijke eisen verbonden. Zo mag er maar een bepaald percentage zout inzitten en zijn de namen tarwebrood, bruinbrood en volkorenbrood wettelijk vastgelegde namen. Die naam mag het alleen onder bepaalde voorwaarden dragen. Bruinbrood of tarwebrood wordt gebakken van tarwemeel, een combinatie van bloem en volkorenmeel. Zowel het binnenste deel als de buitenste laag van de graankorrel moeten in het brood zijn verwerkt. Vooral het buitenste deel van de korrel zit vol vitamines, mineralen en voedingsvezels. Dus als tarwemeel het voornaamste ingrediënt is, mag het bruin- of tarwebrood heten. Ook moeten de zemelen met het blote oog te zien zijn.

Hoe donkerder, hoe gezonder?

Wie denkt dat hoe donkerder het brood, hoe gezonder, zit er naast. Donker brood, dat geldt ook voor witbrood, dankt zijn kleur aan de ingrediënten die erin zitten. Bijvoorbeeld moutmeel zorgt voor een donkere kleur. Mout is weliswaar een graansoort, maar voegt geen extra voedingswaarde toe. Het maakt het brood mogelijk wel smakelijker. Dus ook al worden er andere granen en zaden toegevoegd, dat maakt het niet altijd gezonder. Witbrood wordt alleen gemaakt van het binnenste, dus minst voedzame, deel van de graankorrel. Dat zorgt ook voor de lichte kleur.

Volkorenbrood is beschermd

Wie volkorenbrood koopt, weet ook zeker dat het om een volkorenbrood gaat. Dat komt omdat de term volkorenbrood is beschermd en wettelijk is vastgelegd. Volkorenbrood bestaat 100 procent uit volkorenmeel. Deze meelsoort bestaat uit de hele tarwekorrel. Daardoor is volkorenbrood het meest voedzaam en zit vol vezels, mineralen en vitamines.

Andere naam

Maar er gaat iets veranderen. Want de afgelopen jaren zijn er steeds meer broodsoorten te krijgen. En wat er in deze broden zit is niet altijd even duidelijk. Eén van de granen die in opmars is, is spelt. Brood met maar een beetje spelt erin, mag nu onder die naam verkocht worden. Dat geldt ook voor andere graansoorten. Vanaf 1 juli 2020 mag dit niet meer. Dat heeft consequenties voor de naam van verschillende soorten brood, bijvoorbeeld ook maisbrood. Dat krijgt vanaf juli dit jaar waarschijnlijk ook een andere naam.

Warenwetbesluit Meel en Brood

Per 1 juli 2020 gaat namelijk de Warenwetbesluit Meel en Brood in. Hierin staat dat namen van brood precies moeten zeggen wat erin zit. Het ingrediënt waar het meest van inzit staat voorop, gevolgd door het andere ingrediënt. Maisbrood zal om die reden mogelijk tarwemaisbrood gaan heten. En speltbrood mag dan ook alleen die naam dragen als er meer dan 98 procent speltmeel inzit. Anders wordt de naam een samenstelling van de ingrediënten. Deze regeling geldt overigens niet alleen voor bakkers, maar ook voor supermarkten. Er geldt wel een overgangsregeling, dus niet alle namen zullen per 1 juli 2020 aangepast zijn.

(Bron: Brood.net/RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reactie

    Pounamu says:

    Wie volkorenbrood koopt, weet ook zeker dat het om een volkorenbrood gaat. Dat komt omdat de term volkorenbrood is beschermd en wettelijk is vastgelegd. Volkorenbrood bestaat 100 procent uit volkorenmeel.

    Dat is absoluut NIET waar! Broden in verschillende supermarkten hebben op de verpakking vaak (soms zeer groot) de tekst “Volkorenbrood” staan, terwijl als je het etiket leest je zit dat het vaak maar om rond de 45 á 50% gaat.