Naar cookieinstellingen
verschillende soorten brood

Sommige soorten brood krijgen binnenkort een andere naam

Meergranenbrood, speltbrood, bruinbrood, maisbrood, volkorenbrood en ga zo maar door. Er zijn inmiddels veel verschillende soorten brood verkrijgbaar bij de bakker en in de supermarkt. Maar wat er precies in deze broden zit is niet altijd duidelijk. Dat gaat veranderen, want vanaf 1 juli 2020 wordt het verplicht om exact te vermelden hoeveel er van welke graansoort in het brood zit. En dat heeft ook consequenties voor de naam.

Tarwemeel

Tot voor een aantal jaren terug is de keuze bij de bakker en de broodafdeling redelijk overzichtelijk. Maar tegenwoordig is de keuze groot. Aan brood zijn wettelijke eisen verbonden. Zo mag er maar een bepaald percentage zout inzitten en zijn de namen tarwebrood, bruinbrood en volkorenbrood wettelijk vastgelegde namen. Die naam mag het alleen onder bepaalde voorwaarden dragen. Bruinbrood of tarwebrood wordt gebakken van tarwemeel, een combinatie van bloem en volkorenmeel. Zowel het binnenste deel als de buitenste laag van de graankorrel moeten in het brood zijn verwerkt. Vooral het buitenste deel van de korrel zit vol vitamines, mineralen en voedingsvezels. Dus als tarwemeel het voornaamste ingrediënt is, mag het bruin- of tarwebrood heten. Ook moeten de zemelen met het blote oog te zien zijn.

Hoe donkerder, hoe gezonder?

Wie denkt dat hoe donkerder het brood, hoe gezonder, zit er naast. Donker brood, dat geldt ook voor witbrood, dankt zijn kleur aan de ingrediënten die erin zitten. Bijvoorbeeld moutmeel zorgt voor een donkere kleur. Mout is weliswaar een graansoort, maar voegt geen extra voedingswaarde toe. Het maakt het brood mogelijk wel smakelijker. Dus ook al worden er andere granen en zaden toegevoegd, dat maakt het niet altijd gezonder. Witbrood wordt alleen gemaakt van het binnenste, dus minst voedzame, deel van de graankorrel. Dat zorgt ook voor de lichte kleur.

Volkorenbrood is beschermd

Wie volkorenbrood koopt, weet ook zeker dat het om een volkorenbrood gaat. Dat komt omdat de term volkorenbrood is beschermd en wettelijk is vastgelegd. Volkorenbrood bestaat 100 procent uit volkorenmeel. Deze meelsoort bestaat uit de hele tarwekorrel. Daardoor is volkorenbrood het meest voedzaam en zit vol vezels, mineralen en vitamines.

Andere naam

Maar er gaat iets veranderen. Want de afgelopen jaren zijn er steeds meer broodsoorten te krijgen. En wat er in deze broden zit is niet altijd even duidelijk. Eén van de granen die in opmars is, is spelt. Brood met maar een beetje spelt erin, mag nu onder die naam verkocht worden. Dat geldt ook voor andere graansoorten. Vanaf 1 juli 2020 mag dit niet meer. Dat heeft consequenties voor de naam van verschillende soorten brood, bijvoorbeeld ook maisbrood. Dat krijgt vanaf juli dit jaar waarschijnlijk ook een andere naam.

Warenwetbesluit Meel en Brood

Per 1 juli 2020 gaat namelijk de Warenwetbesluit Meel en Brood in. Hierin staat dat namen van brood precies moeten zeggen wat erin zit. Het ingrediënt waar het meest van inzit staat voorop, gevolgd door het andere ingrediënt. Maisbrood zal om die reden mogelijk tarwemaisbrood gaan heten. En speltbrood mag dan ook alleen die naam dragen als er meer dan 98 procent speltmeel inzit. Anders wordt de naam een samenstelling van de ingrediënten. Deze regeling geldt overigens niet alleen voor bakkers, maar ook voor supermarkten. Er geldt wel een overgangsregeling, dus niet alle namen zullen per 1 juli 2020 aangepast zijn.

(Bron: Brood.net/RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reactie

    Pounamu says:

    Wie volkorenbrood koopt, weet ook zeker dat het om een volkorenbrood gaat. Dat komt omdat de term volkorenbrood is beschermd en wettelijk is vastgelegd. Volkorenbrood bestaat 100 procent uit volkorenmeel.

    Dat is absoluut NIET waar! Broden in verschillende supermarkten hebben op de verpakking vaak (soms zeer groot) de tekst “Volkorenbrood” staan, terwijl als je het etiket leest je zit dat het vaak maar om rond de 45 á 50% gaat.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.