soesjes

Soesjes met craquelin van Geraldine

Geraldine moet helaas als 5e bakker de tent van Heel Holland Bakt verlaten. In Tijd voor MAX mag ze nog een keer terugkomen en bakt ze nog wat lekkers. Soesjes met craquelin in een mooie paarse kleur! Geraldine gebruikt in dit recept ube, dat is een paarse zoete aardappel. Die is in Nederland niet goed verkrijgbaar. Daarom wordt in het recept een extract ervan gebruikt. 

Ingrediënten voor 34 soesjes

Soezendeeg

  • 38 gram water
  • 35 gram volle melk
  • 38 gram ongezouten roomboter
  • 2 gram kristalsuiker
  • 1 gram zout
  • 50 gram broodmeel
  • 80 gram eieren

Craquelin

  • 50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gram rietsuiker
  • 50 gram patentbloem
  • 15 druppels paarse kleurstof

Ube kokoscrème

  • 210 gram kokosmelk
  • 2 eigelen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 14 gram maïzena
  • 1 gram zout
  • 1 theelepel ube-extract
  • 250 gram kokoscrème (minimaal 1 dag van tevoren in de koelkast)

Bereiding craquelin

Klop de boter en suiker samen. Voeg de bloem toe en klop door tot het deeg kruimelig wordt. Voeg de kleurstof toe. Kneed de craquelin en rol het tussen twee stukken bakpapier tot het heel dun is. Zet het in de koelkast.

Soesjes

Verwarm de oven voor op 190 graden boven-/onderwarmte. Meng de melk, boter, suiker, het water en zout in een steelpan. Breng aan de kook op middelhoog vuur. Voeg bloem toe en roer 1 tot 2 minuten stevig met een spatel tot het deeg samenkomt. Laat al roerend 1 tot 2 minuten koken tot zich een film begint te vormen op de bodem van de pan. Blijf doorgaan totdat de film de bodem van de pot volledig bedekt.

Haal de pan van het vuur en doe het deeg in een kom voor de keukenmachine met peddel. Peddel het deeg 1 minuut om af te koelen. Mix op een lage stand en voeg langzaam de eieren toe tot de gewenste dikte.

Haal de de craquelin tussendoor uit de koelkast en steek rondjes uit. Zet het terug in de koelkast. Spatel het soesjesdeeg over in een spuitzak met een grote ronde spuitmond en spuit 34 kleine balletjes op de bakmat.

Haal de craquelin uit de koelkast en plaats ze voorzichtig recht op de soesjes. Bak de soesjes af op 190 graden boven-/onderwarmte voor 20 minuten.

Ube kokoscrème

Kook de kokosmelk in een steelpan op middelhoog vuur tot het suddert. Klop in de tussentijd het eigeel en de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg de maïzena en het zout toe en meng verder door. Meng er tot slot het ube-extract doorheen. Voeg 1 lepel kokosmelk toe en mix goed. Herhaal deze stappen voor een 2e crème.

Doe het gehele 1e mengsel in de pan en breng aan de kook tot de gewenste dikte is bereikt. Laat de pan al kloppend afkoelen in een kom met ijswater. Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.

Klop de koude kokosroom ongeveer 2 minuten op. Voeg het afgekoelde 1e mengsel toe bij het 2e mengsel en mix tot een geheel. Vul de soesjes met de ube-kokoscrème.

(Bron: Geraldine Salud. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie