Soep langer bewaren doet u zo
Publicatiedatum: 25 januari 2024
Een volle pan warme soep is heerlijk na een lange dag werken of om bij op te warmen na een frisse wandeling. Hoe lekker de soep ook is, grote kans dat die volle pan niet in 1 keer helemaal leeg gaat. Weggooien is zonde, maar hoe kunt u de soep het beste bewaren?
Te minste houdbaar tot
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar. Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend ‘tenminste houdbaar tot’, het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten. Een TGT-datum. ’te gebruiken tot’, houdt in dat het product na de datum op de verpakking, niet meer eetbaar is. Gooi deze dan weg. Op de verpakkingen staat ook altijd een bewaaradvies.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Niet alle soepen zijn goed te bewaren in de vriezer. Zo zijn die op zuivelbasis, na het invriezen minder lekker. Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig. Groentesoepen kunt u in dat geval beter pureren, zo blijven ze langer lekker. Bouillon en soepen met veel vlees of bonen zijn heel geschikt om in te vriezen.
Bewaartips
Om de soep zo lang mogelijk te bewaren en lekker te houden kunt u onderstaande tips volgen:
- Laat de soep na bereiding snel afkoelen. Zet de pan in een bak koud water en daarna goed afgesloten in de koelkast.
- Giet de soep, na het koelen in kleine bewaarbakjes of zakjes, zo neemt het in de vriezer of koelkast niet al te veel ruimte in. Giet de bakjes niet te vol, het vocht zet namelijk uit als het bevriest.
- Bewaar de soep in eenpersoonsporties (tussen de 200 en 250 milliliter per persoon). Zo kunt u elke keer precies de juiste hoeveelheid opwarmen.
- Roer de garnering niet door de pan, maar voeg het toe bij het opschepen. De garnering, denk aan bijvoorbeeld croutons, maken de soep minder lekker als die is ingevroren.
- Schrijf de invriesdatum op het folie, bakje of zakje waar de soep in verpakt zit. Zo weet u zeker dat u de het niet te lang heeft bewaard.
- Laat de soep eerst helemaal ontdooien voor u hem weer opwarmt. Hij behoudt dan meer zijn smaak.
- Stond het restant in de koelkast en is het niet gelukt de pan helemaal leeg te maken na een dag? Vries de soep alsnog in.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen. De soorten met vermicelli of pasta, kunt u beter eerst zeven voor u ze in de koelkast of vriezer zet. Deze nemen namelijk veel vocht op en worden op lange termijn erg korrelig. Na het opwarmen, kunt u beter nieuwe vermicelli toevoegen. Inspiratie nodig voor heerlijke soeprecepten, kijk dan in het online kookboek van MAX Vandaag.
(Bron: Voedingscentrum, eteninvriezen.nl, Unox, Margriet. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een gedoe allemaal. Ik maak altijd een pan soep van 4 liter, om elke dag soep te eten bij de lunch. Zet de afgekoelde pan soep in de koelkast. Als ik soep wil gebruiken, pan uit de koelkast, schep de soep in de kommen, de soeppan gaat weer terug in de koelkast in, de soepkommen gaan vervolgens in de magnetron. Zo kun je zeker 5 dagen met de soep doen. Twijfel je of de soep niet goed meer is? Ruiken en proeven! Soep wordt er beslist niet lekkerder op met invriezen.
Wat een heisa allemaal.
Ik maak zo’n 1 x per 2 maanden zeker 7 liter kip/tomaten soep met gehaktballetjes.
Wel alles zelf maken, niets uit pak, zak of blik!
En als die klaar is wordt het allemaal in bakjes van 0,5 liter ingevroren.
Ik heb nog nooit iemand gehad die naderhand zei dat de soep niet lekker was.