Naar cookieinstellingen
Duur 12:22
Gepubliceerd op 16 oktober 2017

Snijbietsalade met bietenballetjes

De snijbiet is een bladgewas. We eten de bladeren en bladstelen. De smaak is een mengelmoes van spinazie en rode biet. De snijbiet wordt in september geoogst, dus een echte seizoensgroente. Sandra maakt er snijbietsalade met bietenballetjes van.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 100 gram parelcouscous
  • 200 gram tuinbonen (diepvries)
  • 1 blikje kikkererwten (a 120 gram)
  • 200 gram gekookte bieten
  • 1 ei
  • 4 eetlepels bloem
  • peper, zout
  • olijfolie
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 1 citroen
  • 2 theelepel honing
  • 0,25 bosje munt
  • 50 gram dadels
  • 75 gram snijbiet

Extra nodig:

Staafmixer + bakje/ Extra zonnebloemolie om te frituren

Bereidingswijze:

Breng 2 pannen water met een beetje zout aan de kook. Kook de parelcouscous volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Kook de tuinbonen in circa 7 minuten beetgaar. Giet de tuinbonen af en spoel koud.

Spoel de kikkererwten goed uit en laat uitlekken. Snijd de bieten en doe ze samen met de kikkererwten, het ei en de bloem in het bakje van de staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Pureer met de staafmixer tot grove puree. Vorm balletjes van de bieten-kikkererwtenpuree. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een wok en frituur de ballen in circa 4 minuten om en om goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verkruimel de geitenkaas boven de hoge maatbeker. Rasp en pers de citroen naar smaak boven de geitenkaas en voeg de honing en een flinke scheut olijfolie toe. Snijd de munt fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout en pureer tot een dressing. Ontpit de dadels en snijd in dunne repen.

Meng in een grote kom de snijbiet met de couscous, tuinbonen en dadels. Schenk er de dressing over en meng alles goed. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de salade over borden en verdeel hier de ballen over.

TIP: voeg voor extra lekkere bietenballen wat komijnpoeder en verse koriander toe aan het bietenmengsel voordat het gefrituurd wordt.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (2)

    Nuijs says:

    Grappig weer. Sandra legt in deze aflevering uit dat je “verse” dadels moet gebruiken in plaats van gedroogde dadels want dat zou lekkerder zijn. En dat terwijl ze gedroogde op de snijplank legt…

    Wat ze waarschijnlijk bedoelt is dat er gesuikerde en niet gesuikerde dadels te koop zijn en de niet gesuikerde beter in dit gerecht passen.

    Wel bijzonder trouwens om een gerecht dat volgens de ingrediëntenlijst slecht 75 gram snijbiet bevat (van de totale bijna 900 gram ingrediënten) nog een salade te noemen…
    En jawel, een salade van bijna 900 gram is best veel voor 2 personen maar matigheid cq. gezondheid is tenslotte niet van belang voor MAX.

      MAX Vandaag says:

      Beste Nuijs, bedankt voor uw bericht. U schrijft dat matigheid cq. gezondheid niet van belang is voor MAX? Bij de recepten van Kook mee met MAX wordt juist rekening gehouden met de hoeveelheden groente, koolhydraten en eiwit die per persoon nodig zijn. Het kan natuurlijk altijd dat de portie voor u persoonlijk teveel is, terwijl het voor iemand anders juist precies genoeg is of zelfs net wat te weinig.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.