Snijbietsalade met bietenballetjes
De snijbiet is een bladgewas. We eten de bladeren en bladstelen. De smaak is een mengelmoes van spinazie en rode biet. De snijbiet wordt in september geoogst, dus een echte seizoensgroente. Sandra maakt er snijbietsalade met bietenballetjes van.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 100 gram parelcouscous
- 200 gram tuinbonen (diepvries)
- 1 blikje kikkererwten (a 120 gram)
- 200 gram gekookte bieten
- 1 ei
- 4 eetlepels bloem
- peper, zout
- olijfolie
- 75 gram zachte geitenkaas
- 1 citroen
- 2 theelepel honing
- 0,25 bosje munt
- 50 gram dadels
- 75 gram snijbiet
Extra nodig:
Staafmixer + bakje/ Extra zonnebloemolie om te frituren
Bereidingswijze:
Breng 2 pannen water met een beetje zout aan de kook. Kook de parelcouscous volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Kook de tuinbonen in circa 7 minuten beetgaar. Giet de tuinbonen af en spoel koud.
Spoel de kikkererwten goed uit en laat uitlekken. Snijd de bieten en doe ze samen met de kikkererwten, het ei en de bloem in het bakje van de staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Pureer met de staafmixer tot grove puree. Vorm balletjes van de bieten-kikkererwtenpuree. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een wok en frituur de ballen in circa 4 minuten om en om goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verkruimel de geitenkaas boven de hoge maatbeker. Rasp en pers de citroen naar smaak boven de geitenkaas en voeg de honing en een flinke scheut olijfolie toe. Snijd de munt fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout en pureer tot een dressing. Ontpit de dadels en snijd in dunne repen.
Meng in een grote kom de snijbiet met de couscous, tuinbonen en dadels. Schenk er de dressing over en meng alles goed. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de salade over borden en verdeel hier de ballen over.
TIP: voeg voor extra lekkere bietenballen wat komijnpoeder en verse koriander toe aan het bietenmengsel voordat het gefrituurd wordt.
Eet smakelijk!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Grappig weer. Sandra legt in deze aflevering uit dat je “verse” dadels moet gebruiken in plaats van gedroogde dadels want dat zou lekkerder zijn. En dat terwijl ze gedroogde op de snijplank legt…
Wat ze waarschijnlijk bedoelt is dat er gesuikerde en niet gesuikerde dadels te koop zijn en de niet gesuikerde beter in dit gerecht passen.
Wel bijzonder trouwens om een gerecht dat volgens de ingrediëntenlijst slecht 75 gram snijbiet bevat (van de totale bijna 900 gram ingrediënten) nog een salade te noemen…
En jawel, een salade van bijna 900 gram is best veel voor 2 personen maar matigheid cq. gezondheid is tenslotte niet van belang voor MAX.
Beste Nuijs, bedankt voor uw bericht. U schrijft dat matigheid cq. gezondheid niet van belang is voor MAX? Bij de recepten van Kook mee met MAX wordt juist rekening gehouden met de hoeveelheden groente, koolhydraten en eiwit die per persoon nodig zijn. Het kan natuurlijk altijd dat de portie voor u persoonlijk teveel is, terwijl het voor iemand anders juist precies genoeg is of zelfs net wat te weinig.