Naar cookieinstellingen
Duur 12:50
Gepubliceerd op 30 januari 2018

Snelle roti

Roti is oorspronkelijk in het Hindi een soort verzamelnaam voor verschillende vormen brood. Wij kennen het vooral uit de Surinaamse keuken. Dan is roti meer een soort ‘pannenkoek’, de ongezoete versie. Wat u erop doet daarmee kunt u eindeloos variëren. Sandra maakt een snelle roti met zoete aardappelen en kippendijfilet.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • zonnebloemolie
  • 1 eetlepel kerrie
  • 150 gram kippendijfilet
  • 1 tomaat
  • 200 gram zoete aardappelen
  • 500 milliliter water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 250 gram sperziebonen
  • peper, zout
  • 2 eieren
  • 2 Surinaamse rotivellen

Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in dunne reepjes. Verwarm een scheutje olie in een wok en fruit de ui, knoflook en peper circa 2 minuten. Voeg de kerrie toe en bak circa 1 minuut mee.

Snijd de kippendijfilet in reepjes, voeg toe en bak in circa 3 minuten om en om goudbruin. Snijd de tomaat in kleine stukjes en voeg toe. Schil en snijd de aardappelen in vieren. Snijd de uiteindes van de sperziebonen. Voeg de aardappelen, sperziebonen, het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook het geheel in circa 20 minuten. Breng op smaak met peper.

Breng een pannetje water aan de kook en kook de eieren in circa 8 minuten hard. Giet ze af en laat ze schrikken in koud water en pel ze.

Verwarm de rotivellen volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Leg de rotivellen op de borden en verdeel hierover de roti. Leg er een gekookt eitje bij.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (8)

    Bhartie says:

    Beste Max,
    U maakt GEEN roti!!!!!! U kookt de bijgerecht bij de roti!!!
    De roti is ‘de pannenkoek’ waarmee de bijgerechten worden gegeten!
    Doe alsjeblieft wat research voordat jullie een gerecht behandelen!
    Verder is Roti niet surinaams maar Indiaas! Ik erger me echt mateloos aan de onwetendheid van jullie als tv makers!
    Als je het doet, doe het goed. Doe het anders niet!!
    Groet Bhartie Gowrising

      ladybug848 says:

      Een beetje minder hoog van de toren blazen is hier wel gepast. Lees eerst de uitleg bovenaan eens goed door, voordat je 14 uitroeptekens besteedt aan andermans vermeende “onwetendheid”.

      Offerman says:

      Ik lees deze reactie nu pas naar aanleiding van de uitzending gisteren. Los van waar of niet waar adviseer ik uw toon wat te matigen. Deze mensen doe hun best om elke dag weer iets leuks en lekkers thuis op tafel te krijgen. Ik ben er blij mee. Niemand zit te wachten op mensen die anderen proberen hard onderuit te halen. Eet smakelijk.

      Matthea says:

      Okee, de pannenkoek heet roti, en die wordt gevuld. Mijn Surinaamse vriendin vertelde me, dat roti in Suriname werd gemaakt voor dorps bruiloften, etc. Ik weet niet beter dan dat het een Surinaams gerecht is. Het zal wel zo zijn dat Indiase mensen dit ook zo noemen en eten, of dat het is geïmporteerd van het ene land naar het andere. Ik zou me er niet aan ergeren, maar het lekker gaan bereiden en ervan gaan genieten. Ergernis is niet goed voor de geest en het lichaam.
      Groetjes Matthea

    Kwalyt says:

    Hoe het ook is, het smaakt heerlijk. Bedankt Sandra

      Matthea says:

      Klopt, ik heb het ook gemaakt, echt de moeite waard.

    Sing says:

    Beste Max/ Sandra,
    Allereerst complimenten dat u het waagt een gerecht te maken uit een andere keuken en dan een beetje toegespitst op de “hollandse huishoudens”. Uitgezonderd van de details kan ik het met een knipoog “vertalen”.
    Echter is het niet geheel juist. In de media geldt nou eenmaal niet geheel juist, is onjuist.
    Roti kent de “Witte Nederlander” vooral vanuit Suriname. Het is dan ook een Surinaams Hindoestaans gerecht, welke door Indiaanse contract-arbeiders is meegenomen. Dat het bij de Chinees tussen de Surinaamse broodjes wordt verkocht, maakt het gemakkelijk om het in Hoofdlijnen te duiden als Surinaams gerecht. Dat is heel logisch, niks mis mee. Bij de specialisten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is dat anders.
    Roti is Brood. Andere vormen worden ook wel Naan of Chapati genoemd. Die zien er anders uit en de bereiding is anders.
    Feitelijk maakt u hier alleen de Kip Kerrie met zoete aardappelen en dat is perfect gelukt. Ook niks mis mee. DIt had het ook Eend, Lams, Geit of geheel vegetarisch kunnen zijn. De Roti plaat bij deze combinatie, die wordt anders bereid en ook gevuld. En dat heeft u niet laten zien. Dat is de feitelijke roti en niet het bijgerecht. De gele kleur van de kip bestaande uit diverse kruiden(kurkuma, komijnzaad, etc. etc.) dat wordt vaak genoemd als te zijn Roti. Dat is verwarrend.
    Verwarrend is het des te meer als in uw uitleg hierboven aan het einde vermeld wordt; “Leg de rotivellen op de borden en verdeel hierover de roti.” Hiermee zegt u dat u de Broodvellen over het brood moet leggen. Wat doet u met de kip-kerrie, dan? Redactioneel is dit een “minnetje”. Echter met positieve kritiek wordt ook dat overwonnen. Immers verschillende culturen horen elkaar te verrijken.
    Bij de goede roti-zaken staat er daarom ook heel duidelijk op de menu-kaarten: Roti met Kip, Roti met Eend, Roti met Lams of Roti- vegetarisch.
    Tips: Roop Ram Roti( Amsterdam, Den Haag en Rotterdam) of /www.alaghazi-amsterdam.nl/

    RABE says:

    Ik mis hier het recept om zelf roti vellen te maken. Het liefst maak ik alles vers, want dan weet ik wat ik binnen krijg.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.