mayonaise

Snelle mayonaise van Janny van der Heijden

Geen mayonaise in huis? Geen nood! Met dit snelle recept van Janny van der Heijden zet u in een handomdraai verse mayonaise op tafel. En de mayonaise kunt uw eer gebruiken door de truffel-eisalade. 

Ingrediënten:

  • 1 eidooier
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • ca. 200 milliliter zonnebloem- of arachideolie
  • zout
  • versgemalen peper

Bereidingswijze:

Roer met een garde de dooier en de mosterd door elkaar. Voeg al kloppend de olie in een straaltje toe. Blijf kloppen en olie toevoegen tot de mayonaise de gewenste dikte heeft.

Ingrediënten truffel-eisalade:

  • 4 hardgekookte eieren
  • 4 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
  • 1 koffielepel (of meer naar smaak) truffeltapenade

Bereidingswijze:

Kook de eieren hard. Prak ze met een vork in stukjes en meng de mayonaise en tapenade erdoor.

Ingrediënten oranje gevulde eieren voor Koningsdag:

De crème van de eieren wordt op kleur gebracht. Dat kan op verschillende manieren. Met levensmiddelen kleurstof. Met  kleurpoeder op natuurlijke basis (vaak sinaasappel) of met kurkuma.

  • 12 eieren
  • 1 lepel mosterd
  • 150 gram zachte boter
  • 5 eetlepels slagroom
  • natuurlijke kleurstof (eventueel)

Om te garneren:

  • plakjes wortel
  • eetbare bloemen
  • gerookte zalm

Bereidingswijze:

Kook de eieren hard. Laat ze schrikken onder de koude kraan. Kneus de schil en leg ze in koud water om af te koelen. Pel de eieren en halveer ze. Wip de dooiers er uit.

Klop de boter zacht en luchtig met de mosterd. Schenk de slagroom erbij en klop opnieuw. Wrijf de dooiers door een zeef  en meng met de roombotercrème. Proef en breng op smaak met zout en peper. Breng de eieren eventueel op kleur.

Vul een spuitzak met de dooiercrème en spuit de eiwithelften op.

Garneer de gevulde eieren met gerookte zalm, met plakjes wortel en een eetbaar bloemetje etc.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie