Naar cookieinstellingen
schimmel

Snel schimmel op uw kaas? Verpak het eens op deze manier

Een lekker stukje kaas op z’n tijd, wie houdt er niet van? Niet altijd gaat alles in 1 keer op, dus bewaart u de rest in de koelkast. Een stuk kan dan snel gaan schimmelen. Hoe zorgt u ervoor dat uw kaas juist schimmelvrij blijft?

Dat ligt eraan welke soort kaas u heeft. Er zijn harde, halfzachte en zachte kazen. En dan zijn er nog geraspte varianten en plakken. Per soort leggen we uit hoe u de lekkernij het beste kunt bewaren, zonder dat er schimmels op komen. Voor tips om uw kaas lekker en lang vers te houden hebben we een eerder bericht geschreven.

Schimmel op harde kaas

De harde kazen, zoals 48+, jong belegen of Goudse, kunt u volgens het Voedingscentrum tot 2 maanden bewaren. Mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is. Bewaar deze kaas in de koelkast in een gesloten verpakking. Het beste is om het in kaaspapier te verpakken of folie. Dit is om zweten te voorkomen. Mocht er schimmel ontstaan, dan is het goed weg te snijden. Doe dit minstens 1 centimeter rondom de schimmelplek heen.

Parmezaanse kaas zal niet zo snel beschimmelen, vertelt kaasexpert Frédéric Van Tricht aan het Algemeen Dagblad. “Een oude, droge kaas zoals Parmezaan zal niet snel schimmelen, omdat het vochtgehalte zo laag is. Je wikkelt hem daarom het beste in plastic folie. Als je daar met een schoon mes af en toe een stuk van afsnijdt, kan hij gemakkelijk een paar weken meegaan.”

Volgens hem is het ook belangrijk om kaas te snijden op een schone, droge plank. En voor elk soort kaas een ander mes te gebruiken. Dit vermindert ook de kans op schimmelvorming. Het zorgt er ook voor dat de verschillende soorten niet naar elkaar gaan smaken.

beschimmeld voedsel
Lees ook: Beschimmeld eten? weggooien hoeft niet altijd

Schimmel op halfharde kaas

Soorten zoals brie en camembert worden ook wel halfharde kazen genoemd. Bij koude temperaturen in de koelkast blijven ze in vorm, bij kamertemperatuur kunnen ze uitlopen. Deze soorten worden ook wel witschimmelkaas genoemd. Er zitten dus al schimmels in, maar dat is niet de soort die weggesneden moet worden. Volgens de expert is het aan te raden om de kaas zo min mogelijk vast te pakken met uw vingers. “Kaas schimmelt sneller op de plek waar jij die met je vingers aangeraakt hebt.” Om de minste schimmelvorming te creëren bewaart u deze soort het beste in een plastic doos met een deksel die goed afsluit.

Schimmel op zachte kaas

Zachte kazen, zoals geitenkaas bijvoorbeeld, hebben een hoog vochtgehalte. Dit maakt ze kwetsbaarder voor schimmels dan harde soorten. Het beste is om deze kaas dan ook niet in plastic folie te wikkelen. Het stuk moet kunnen ademen. In de winkel liggen deze kazen weleens op een matje in een bakje. Het beste is om dit te gebruiken om ze te bewaren. Zo kan de kaas ook onderaan ademen.

Mozzarella, feta en burrata

Dan zijn er ook nog kazen die in water liggen, zoals mozzarella, feta en burrata. Zonder water kunnen deze soorten snel beschimmelen. Als u niet alles in 1 keer opeet, is het advies om de kaas in een plastic bakje te doen met water en een klein lepeltje zout. “Als de kaas goed onder water staat, kun je hem veel langer bewaren. Mozzarella en burrata eet je het best op binnen 3 dagen, feta kun je op deze manier zelfs tot een maand bewaren”, vertelt de kaasexpert aan het AD.

Plakken en rasp

Zowel plakken als geraspte kaas kunnen het beste luchtdicht verpakt worden. Hoe minder zuurstof erbij komt, hoe langer ze houdbaar blijven. Bij plakken kan het beschimmelde stukje vaak nog weggesneden worden. Bij de geraspte variant is dit moeilijker te doen. Daarom is het hierbij af te raden om alleen de beschimmelde gedeeltes weg te doen.

Kaaslucht in de koelkast

Vooral sterke kazen kunnen voor een vieze lucht in de koelkast zorgen. Goed verpakken scheelt al een hoop. Vooral een bewaardoos of zakje helpt hierbij. En volgens een website van kaasspecialisten werkt het ook om een bordje met een halve appel of een droog theezakje in de koelkast te leggen. Dit zal de geur absorberen.

(Bron: Algemeen Dagblad, Voedingscentrum, Kaas.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Cologic says:

    Hmmm, geraspte kaas bewaar ik gewoon in de verpakking met een elastiekje eromheen in de vriezer. Wel los schudden voordat je het erin doet, anders heb je een grote klomp.

      marfra says:

      Dank voor de tip! Het laatste beetje geraspte kaas beschimmeld altijd!

    Nedhans says:

    …….maar hoe hoe hou je schimmelkaas schimmelvrij ?

    Kikihermandad says:

    Een theezakje. Zal de geur van kaas opnemen, maar de kaaslucht in de koelkast absorberen ❓❓
    Een halve appel. Ik zie niet hoe een halve appel kaaslucht absorbeert.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.