schimmel

Snel schimmel op uw kaas? Verpak het eens op deze manier

Een lekker stukje kaas op z’n tijd, wie houdt er niet van? Niet altijd gaat alles in 1 keer op, dus bewaart u de rest in de koelkast. Een stuk kan dan snel gaan schimmelen. Hoe zorgt u ervoor dat uw kaas juist schimmelvrij blijft?

Dat ligt eraan welke soort kaas u heeft. Er zijn harde, halfzachte en zachte kazen. En dan zijn er nog geraspte varianten en plakken. Per soort leggen we uit hoe u de lekkernij het beste kunt bewaren, zonder dat er schimmels op komen. Voor tips om uw kaas lekker en lang vers te houden hebben we een eerder bericht geschreven.

Schimmel op harde kaas

De harde kazen, zoals 48+, jong belegen of Goudse, kunt u volgens het Voedingscentrum tot 2 maanden bewaren. Mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is. Bewaar deze kaas in de koelkast in een gesloten verpakking. Het beste is om het in kaaspapier te verpakken of folie. Dit is om zweten te voorkomen. Mocht er schimmel ontstaan, dan is het goed weg te snijden. Doe dit minstens 1 centimeter rondom de schimmelplek heen.

Parmezaanse kaas zal niet zo snel beschimmelen, vertelt kaasexpert Frédéric Van Tricht aan het Algemeen Dagblad. “Een oude, droge kaas zoals Parmezaan zal niet snel schimmelen, omdat het vochtgehalte zo laag is. Je wikkelt hem daarom het beste in plastic folie. Als je daar met een schoon mes af en toe een stuk van afsnijdt, kan hij gemakkelijk een paar weken meegaan.”

Volgens hem is het ook belangrijk om kaas te snijden op een schone, droge plank. En voor elk soort kaas een ander mes te gebruiken. Dit vermindert ook de kans op schimmelvorming. Het zorgt er ook voor dat de verschillende soorten niet naar elkaar gaan smaken.

beschimmeld voedsel
Lees ook: Beschimmeld eten? weggooien hoeft niet altijd

Schimmel op halfharde kaas

Soorten zoals brie en camembert worden ook wel halfharde kazen genoemd. Bij koude temperaturen in de koelkast blijven ze in vorm, bij kamertemperatuur kunnen ze uitlopen. Deze soorten worden ook wel witschimmelkaas genoemd. Er zitten dus al schimmels in, maar dat is niet de soort die weggesneden moet worden. Volgens de expert is het aan te raden om de kaas zo min mogelijk vast te pakken met uw vingers. “Kaas schimmelt sneller op de plek waar jij die met je vingers aangeraakt hebt.” Om de minste schimmelvorming te creëren bewaart u deze soort het beste in een plastic doos met een deksel die goed afsluit.

Schimmel op zachte kaas

Zachte kazen, zoals geitenkaas bijvoorbeeld, hebben een hoog vochtgehalte. Dit maakt ze kwetsbaarder voor schimmels dan harde soorten. Het beste is om deze kaas dan ook niet in plastic folie te wikkelen. Het stuk moet kunnen ademen. In de winkel liggen deze kazen weleens op een matje in een bakje. Het beste is om dit te gebruiken om ze te bewaren. Zo kan de kaas ook onderaan ademen.

Mozzarella, feta en burrata

Dan zijn er ook nog kazen die in water liggen, zoals mozzarella, feta en burrata. Zonder water kunnen deze soorten snel beschimmelen. Als u niet alles in 1 keer opeet, is het advies om de kaas in een plastic bakje te doen met water en een klein lepeltje zout. “Als de kaas goed onder water staat, kun je hem veel langer bewaren. Mozzarella en burrata eet je het best op binnen 3 dagen, feta kun je op deze manier zelfs tot een maand bewaren”, vertelt de kaasexpert aan het AD.

Plakken en rasp

Zowel plakken als geraspte kaas kunnen het beste luchtdicht verpakt worden. Hoe minder zuurstof erbij komt, hoe langer ze houdbaar blijven. Bij plakken kan het beschimmelde stukje vaak nog weggesneden worden. Bij de geraspte variant is dit moeilijker te doen. Daarom is het hierbij af te raden om alleen de beschimmelde gedeeltes weg te doen.

Kaaslucht in de koelkast

Vooral sterke kazen kunnen voor een vieze lucht in de koelkast zorgen. Goed verpakken scheelt al een hoop. Vooral een bewaardoos of zakje helpt hierbij. En volgens een website van kaasspecialisten werkt het ook om een bordje met een halve appel of een droog theezakje in de koelkast te leggen. Dit zal de geur absorberen.

(Bron: Algemeen Dagblad, Voedingscentrum, Kaas.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Cologic says:

    Hmmm, geraspte kaas bewaar ik gewoon in de verpakking met een elastiekje eromheen in de vriezer. Wel los schudden voordat je het erin doet, anders heb je een grote klomp.

      marfra says:

      Dank voor de tip! Het laatste beetje geraspte kaas beschimmeld altijd!

    Nedhans says:

    …….maar hoe hoe hou je schimmelkaas schimmelvrij ?

    Kikihermandad says:

    Een theezakje. Zal de geur van kaas opnemen, maar de kaaslucht in de koelkast absorberen ❓❓
    Een halve appel. Ik zie niet hoe een halve appel kaaslucht absorbeert.