Naar cookieinstellingen
smaak

Smaak: hoe komt het dat we iets wel of niet lekker vinden?

Over smaak valt niet te twisten, zegt men weleens. Spruitjes, witlof, haring, olijven, kaas en mandarijnen. De één vindt alles lekker, de ander is een moeilijke eter. Hoe komt het dat u iets wel of niet lust? En is smaak te trainen?

Smaakontwikkeling

Onze smaak ontwikkelt zich vanaf dat we kind zijn. In de 1e jaren van ons leven bepalen onze ouders wat we eten. Wanneer de ouders iets niet lekker vinden, dan is de kans groot dat het kind het ook niet lekker vindt. Ook omdat de ouders het dan nooit voorgeschoteld hebben aan hun kind. Ook heeft smaak een beetje met genen te maken. Vaak is in het DNA vastgelegd wat we wel en niet lekker vinden, zoals zoet, bitter en zout.

Verschillende factoren om iets lekker te vinden

Waarom we iets wel of niet lekker vinden heeft met veel verschillende factoren te maken, zegt smaakexpert Bob Cramwinckel in het AD. Niet alleen de zintuigen spelen hierin een rol. “Hoe het eten eruit ziet, waar je iets proeft, met wie je eet, de verwachtingen die je hebt van een gerecht. Je zintuigen proberen wel tegemoet te komen aan onze beléving van smaak. Ze staan in dienst van jouw ideeën en opvattingen. De scherpte van je zintuigen doet er niet toe.”

Volgens Cramwinckel zijn onze ogen de 1e waarnemers. “Wat we eten wordt vervolgens voor 90 procent via de neus geregistreerd: die doet het meeste werk. De mond bepaalt de structuur en de smaakpapillen ronden de smaak af. Een product ís niet lekker, het wordt lekker gevónden. Een mix van fysieke en psychologische componenten maakt wat je lekker vindt.”

Negatieve ervaring

Een nare ervaring kan zorgen voor een afkeer tegen een gerecht of product. Denk aan een voedselvergiftiging bijvoorbeeld. Uw lichaam waarschuwt u dan om het niet nog een keer te eten. Omgekeerd kunnen geuren en smaken juist ook herinneringen opwekken en het water u in de mond doen lopen.

Smaak trainen

Door de jaren heen verandert uw smaak wel. Smaakpapillen veranderen namelijk als we ouder worden. Daarnaast kunnen we onszelf ook trainen om iets lekker te (gaan) vinden. Hoe vaker u iets eet, hoe groter de kans is dat u het toch gaat lusten. De 1e kop koffie smaakt voor velen ook niet lekker en hetzelfde geldt voor wijn of bier. Door het vaker te drinken gaan we het lekker vinden.

Spruiten
Lees ook: Spruiten: vanwege deze 3 redenen houden zoveel mensen niet van ze

Positieve ervaringen

Ook positieve ervaringen helpen om iets lekker te gaan vinden. Tijdens een gezellig avondje tafelen smaakt iets vaak lekkerder dan wanneer u alleen eet. Dat kan ook gelden voor een glas wijn of een biertje. “Lekker is een waardebeleving. Je ideeënwereld bepaalt hoe je iets ervaart en dat verandert voortdurend”, vertelt Cramwinckel in het AD.

Conclusie

Deels is het genetisch bepaald wat we wel of niet lekker vinden. Ook positieve en negatieve ervaringen helpen bij aan onze smaakbeleving. Maar we kunnen onze smaak wel trainen, door iets vaker te eten of drinken. Ook kan het helpen om iets in een andere setting dan eerder nog eens te proberen. Dat kan effect hebben op hoe iets smaakt.

(Bron: AD.nl, Libelle.be, Willem Wever, Cosmopolitan. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.