Slofjes en tiramisu tartelettes van Jeanette Hendrikx
Publicatiedatum: 20 februari 2020
Jeanette wist net als Anouk en Esther het ook te schoppen tot de finale van Heel Holland Bakt. Ze is trots dat ze de finale heeft gehaald. De technische opdrachten vond ze het moeilijkst, maar ze vond het bovenal een geweldige ervaring. In Tijd voor MAX maakt Jeanette slofjes met spijsroom en tiramisu tartelettes.
Ingrediënten slofjes (voor 20 tot 24 stuks):
Voor het deeg:
- 250 gram patentbloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 180 gram roomboter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 80 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- rasp van een 1/2 citroen
- 1/4 theelepel zout
Voor de roomvulling (deels meebakken en deels voor de Zwitserse room):
- 250 gram volle melk
- 11 gram maïzena
- 13 gram custardpoeder
- 1 eidooier
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1/2 vanillestokje
- Snufje zout
- 200 gram amandelspijs
- 1 ei
Voor de Zwitserse room:
- 100 milliliter slagroom
- 10 gram fijne kristalsuiker
Voor de topping:
- 200 gram verse aardbeien
- 200 gram verse frambozen
- 100 gram verse blauwe bessen
- 1 eetlepel decoratie poedersneeuw/poedersuiker
Bereidingswijze:
Van het deeg:
Kneed het bloem, bakpoeder, boter, suiker, basterdsuiker, eidooier, citroenrasp en zout tot een samenhangend deeg. Rol een beetje plat en verpak in folie. Leg koud.
Van de roomvulling:
Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit. Breng 200 ml melk met het vanillestokje en -merg aan de kook. eng de overige melk met de custardpoeder, maïzena, eidooier en zout tot een papje. Giet de hete melk bij het papje. Roer goed door. Giet alles terug in de pan en laat even koken tot het begint te binden. Get in een platte schaal, bedek met folie en laat afkoelen, verwijder voor gebruik vanillestokje.
Prak de spijs en roer los met een ei. Meng de spijs met een klein gedeelte van de banketbakkersroom (3 eetlepels ongeveer). Doe in een spuitzak.
Vet 2 muffinvormen van 12 stuks in (of bak in 2 delen). Bestuif het werkblad met bloem, kneed het deeg kort door en rol uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. Steek cirkels van ø 8 centimeter uit het deeg. Doe de deegjes in de muffinvorm en druk netjes aan. Spuit in midden van ieder deegrondje een toefje van de banketroom met spijs. Laat de randen vrij. Bak op 175 graden in 14 tot 18 minuten gaar. Laat even afkoelen in de vorm en vervolgens verder op een taartrooster.
De opmaak:
Klop de resterende banketbakkersroom even goed door. Klop de slagroom met 10 gram suiker lobbig. Meng de slagroom door de banketbakkersroom, begin met een beetje.
Doe in een spuitzak en laat even opstijven in de koelkast. Spuit een mooie dot room in ieder slofje.
Maak het fruit schoon en garneer de slofjes ermee. Gebruik een zeefje om te garneren met de poedersneeuw.
Ingrediënten tiramisu tartelettes (12 stuks):
Van het deeg:
- 120 gram patent bloem
- 20 gram amandelmeel
- 50 gram poedersuiker
- 75 gram koude roomboter
- 1 ei
- mespuntje zout
Van de pure chocolade ganache:
- 125 gram pure chocolade (minimaal 60 procent vaste cacaodelen)
- 135 gram slagroom
- 20 gram honing
- 8 gram boter
- klein snufje zout
Van de koffie-mascarpone room:
- 125 gram mascarpone
- 125 gram slagroom
- 2 gram oploskoffie
- 3 gram koffie extract of iets meer naar smaak
- 20 gram donkere basterdsuiker
- optioneel koffielikeur naar smaak
- cacao, paar eetlepels
Bereidingswijze:
Van het deeg:
Zeef de bloem en poedersuiker in een kom en voeg amandelmeel en zout toe. Snijdt de roomboter in kleine blokjes en verdeel over het mengsel. Wrijf het mengsel door elkaar totdat een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei en doe een eetlepel ei bij het deeg. Kneed totdat het een samenhangende bal wordt en voeg eventueel een beetje extra ei toe als het deeg te droog is. Druk de bal plat en wikkel in plasticfolie, leg een uur in de koelkast.
Verwarm over voor op 175 graden. Kneed het deeg nog even door en bestuif het werkblad en de deegroller met wat bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte. Steek rondjes met een ronde uitsteker met een diameter van ongeveer 8 cm. Druk het rondje deeg op de taartring met diameter 6 cm en druk het voorzichtig naar beneden. Snijdt overtollig deeg aan bovenzijde van de ring netjes weg met een mesje. Zet de vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat en prik met een vork gaatjes in de bodem. Ga door totdat al het deeg op is en zet de taartjes een halfuur in de koelkast. Bak in een voorverwarmde oven ongeveer 12 minuten gaar, maar prik na de eerste 5 minuten nog een keer met de vork in taartjes die opbollen in de oven, dan zakt het deeg weer. Haal uit de oven, laat een paar minuutjes afkoelen, haal uit de vormen en laat verder afkoelen.
Van de pure chocolade ganache:
Hak de chocolade in kleine stukjes, doe in een kom en smelt au bain-marie. Verwarm de slagroom met honing totdat het kookt. Giet de warme slagroom en klein snufje zout over de chocolade en roer met een spatel totdat alles goed gemengd is, steeds in dezelfde richting. Voeg de boter toe en mix kort met de staafmixer tot een mooie gladde ganache. Vul de afgekoelde bodempjes tot de rand met de ganache en laat opstijven in de koelkast.
Van de koffie-marscarpone room:
Klop de slagroom met basterdsuiker tot vladikte. Roer de mascarpone en beetje los en voeg toe aan de slagroom, met oploskoffie, koffie extract en optioneel een beetje koffielikeur. Mix dit tot een mooi mengsel en doe in een spuitzak.
Spuit mooie bolletjes bovenop de met ganache gevulde bodempjes. Bestuif de tartelettes met cacao, gebruik hiervoor een klein zeefje.
(Bron: Jeanette Hendrikx / de foto is ter illustratie)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een kleine opmerking bij de tartelettes:
in de ingrediëntenlijst staat 1 ei. Er moet echter maar 1 eetlepel bij.
Jet recept komt uit Petit Gateau. Toen ik laatst het deeg maakte was het deeg te nat. Later las ik dat er niet 1 ei maar slechts een eetlepel bij moet.
Is dus echt heel belangrijk dat dat bij de ingrediëntenlijst staat. Dus 1 eetlepel van een geklutst ei. Het is overigens een toprecept !!!!