Naar cookieinstellingen

Slierasperges met Hollandaisesaus

Ingrediënten (voor 4 personen):

Slierasperges

  • 1 kilo superverse asperges
  • 4 eieren of 8 kwarteleieren
  • 1 kilo krielaardappels of annabelles
  • nootmuskaat
  • gekookte ham of Texelse lamsham
  • peterselie

Hollandaisesaus

  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 5 eetlepels water
  • zeezout
  • grofgemalen zwarte peper
  • 5 eidooiers
  • 450 gram zachte of gesmolten boter (geklaarde* boter is nog beter)
  • enkele druppels citroensap

Bereiding:

Slierasperges

Schil de asperges met een aspergeschiller of dunschiller. Leg de asperge op een plank en zorg ervoor dat er voldoende licht is. Te weinig schil eraf halen is jammer, dan eet u zo nu en dan een draad, en te veel er af halen is zonde! Schil de asperges vanaf het kopje tot aan de onderkant. Snijd van het uiteinde 3 centimeter af.

Bewaar de asperges tot gebruik in een bak met koud water, ze kunnen zich dan nog volzuigen met vocht en blijven sappig. U kunt ze koken in een aspergepan, daarin blijven de kopje boven het water en garen in de stoom. Maar u kunt ze ook liggend in een pan koken.

Kook eerst de schillen en de afgesneden stukjes 20-30 minuten in water. Zeef het vocht en gooi de schillen weg. Zet de asperges op met in het kookvocht een beetje zeezout  en eventueel een stukje foelie. Kook de asperges afhankelijk van de dikte van de stelen 6-10 minuten. Zet de pan van het vuur en laat ze nog 15 minuten nagaren.
Haal de asperges uit de pan en houd ze desgewenst warm. Laat de bouillon afkoelen door bijvoorbeeld de pan in een bak met koud water te zetten.

Let op: deze bouillon kan snel bederven. U kunt de afgekoelde bouillon in de koelkast of diepvries bewaren.
Kook de aardappelen, kook of bak de eieren en maak de Hollandaisesaus.

Hollandaisesaus

Smelt de boter om hem te klaren op zeer laag vuur en laat de witte melkresten naar de bodem zakken. De boter mag niet heet worden en zeker niet bakken. Giet het vloeibare botervet uit de pan en zorg ervoor dat de melkresten achterblijven.

Doe de azijn met 4 eetlepels water en een snufje zeezout  in een pan. Laat de vloeistof inkoken tot er tweederde over is. Giet deze vloeistof in een kom en zet de kom op een pan met heel zachtjes kokend water (au bain marie).

Klop 1 eetlepel water en de eidooiers door de ingekookte azijn. Voeg al kloppend geleidelijk de boter toe (houd het water van de bain marie tijdens de bereiding goed heet en klop krachtig). Naarmate de temperatuur stijgt, zal de vloeistof binden en zullen de dooiers stollen. Zorg ervoor dat de saus niet oververhit raakt, anders zal hij schiften.

Breng de saus op smaak met wat zeezout  en peper en voeg enkele druppels citroensap toe. Giet de hollandaise eventueel door een zeef.

Houd de saus warm tot gebruik (dit kan heel goed in een thermosfles).

Schik de asperges op verwarmde borden en bestrooi ze met fijngesneden peterselie. Leg de (lams)ham en eieren erbij op het bord. Serveer de hollandaise in een mooie kom erbij.

(Bron: Annette van Ruitenburg)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.