Sla bewaren (en opfrissen)? Bekijk onze tips
Publicatiedatum: 30 mei 2022
Op warmere dagen of als bijgerecht staat steeds vaker sla op het menu. Terecht, want sla draagt bij aan onze dagelijkse portie groenten, zit boordevol vezels en is eenvoudig om te toveren tot een hele maaltijd met wat extra ingrediënten. Maar sla is ook kwetsbaar en heeft de neiging snel slap te worden. Hoe bewaart u sla het beste? En wat te doen als het toch verlept is? Wij hebben tips.
Soort sla
Het begint met de slasoort. Naast dat ze ieder een eigen smaak hebben, hebben ze ook allemaal een andere structuur. Eikenblad- of veldsla heeft een zachter blad en is kwetsbaarder. Romeinse sla is weer wat steviger van structuur net als ijsbergsla. De gewone kropsla, botersla, heeft ook een stevig blad, maar is wel weer wat kwetsbaarder. Sla bestaat voor een groot deel uit vocht en zodra het vocht verliest, wordt hij nog kwetsbaarder en bederft.
Ventileren en verpakken
De stevigere varianten als de Romeinse-(bindsla) en ijsbergsla koopt u vaak al gewikkeld in plastic. Deze slasoorten houden hun stevigheid en zijn makkelijk in repen te snijden. Ze blijven verpakt in plastic (vershoudfolie) wel tot een week goed. Zorg wel dat ze niet luchtdicht verpakt zijn, ventilatie is belangrijk. Dan kan het vocht verdampen.
Aan een stronk
Een kropsla zit vaak nog op de stronk. Door het aan de stronk te laten, blijft hij ook langer goed. Leg de krop gewikkeld in vershoudfolie of een plastic zak in de groentelade van de koelkast. Een verse krop is dan wel tot 5 dagen houdbaar. Dit geldt ook voor andere slasoorten die nog een stronk hebben. Ook hier geldt, niet te strak inpakken, zorg dat de krop nog kan ventileren.
Voorgesneden sla
Heeft u een zakje met sla gekocht? Deze bewaart u ook het beste in de groentelade van de koelkast. Voorgesneden sla is minder lang houdbaar. Om het toch langer te bewaren kunt u de sla nadat u de zak eenmaal heeft geopend, het beste in een andere, beter afsluitbare zak doen met een zip-lock. Dan blijft het langer vers.
Nog een handige tip om het langer goed te houden. Doe de losse sla in een kom, leg op de bodem een stuk keukenpapier en doe vershoudfolie over de schaal. Het vocht wordt door het keuken papier opgenomen en zo blijft het langer vers. Onderin de koelkast wel enkele dagen.
Verlept? Zo frist u het op
Is de sla onverhoopt toch verlept, geen nood en zeker niet meteen weggooien. Vul een kom of bak met ijswater. Leg de sla er los in, dus niet de hele krop, maar de losse blaadjes. Laat ongeveer een kwartiertje liggen en u zult zien dat de bladeren er weer een stuk frisser uit zien.
(Bron: Culy, AD, Bonenenbiet, Lekker-Libelle, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als je een zakje sla hebt gekocht en er een deel van hebt gebruikt, doe dan in het zakje bij de slag een velletje keukenpapier (opgevouwen) erbij, afsluiten met bijv zo’n kunststof knijper (heb je ook geen speciaal ZIP-zakje nodig). Zo kun je de sla nog enkele dagen in de koelkast (groentenla) bewaren. Doe ik al jaren en werkt echt !
…bij de “sla” bedoel ik natuurlijk, niet “slag”. Foutje bedankt.
Een krop sla met kluit plant ik in de grond of in mijn moestuin bak. Als het goed is (lukt niet altijd) hechten de wortels en heb ik zeker een maand verse sla.