Sipelpomp van Janny van der Heijden

Uien zijn heel gezond. In uien zitten veel vezels. Ook zit er vitamine C, kalium en calcium in. Bovendien bevatten uien quercetine, een anti-oxidant die een belangrijke bijdrage kan leveren aan het voorkomen van hartkwalen. Om te voorkomen dat u gaat tranen bij het schoonmaken en snijden van de ui, zijn er een paar trucjes. Neem altijd een scherp mes. Dan maakt u de minste cel-schade.  De ui onder water of onder een stromende kraan houden wanneer u deze snijdt, helpt ook. De achterliggende gedachte is dat het gasstofje dat zorgt voor het tranen met het water reageert en niet met uw oogvocht.

Sipelpomp is een traditioneel streekgerecht. De versie van Janny is dit gerecht in een nieuw jasje.

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo aardappels
  • 1 kilo uien
  • zout, boter
  • 50 gram rucola
  • 1-2 lente-uitjes
  • mosterd, versgemalen peper
  • 4 verse braadworstjes of sausijsjes

Bereiding:

Schil de aardappels. Pel de uien en snijd ze in (halve) ringen.  Kook  de aardappels in licht gezouten water gaar. Fruit intussen de uisnippers in boter mooi glazig.  Hak de rucola grof. Braad de worstjes gaar. Stamp de uien en aardappelen fijn onder toevoeging van een klontje boter. Meng er de rucola door en breng op smaak met mosterd en versgemalen peper.

Serveer de worstjes bij de stamppot en bestrooi met wat ringetjes lente-ui.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie