Naar cookieinstellingen

Simpel van Ottolenghi door Janny van der Heijden

In het zijn nieuwe kookboek brengt kok en bestseller-auteur Yotam Ottolenghi gerechten terug naar de eenvoud: simpel. Gerechten met niet meer dan 10 ingrediënten en eenvoudig om te maken. Janny van der Heijden maakt in Tijd voor MAX toast met avocadoboter en tomatensalsa en Burrata met geroosterde druiven en basilicum.

Toast met avocadoboter en tomatensalsa (voor 2 personen):

Ingrediënten:

  • 2-3 goed rijpe avocado’s, op kamertemperatuur, vruchtvlees eruit geschept om 250 gram te krijgen
  • 60 gram boter, zacht geworden, in blokjes van 2 centimeter
  • limoenen: rasp er 1½ eetlepel schil af en perser 1½ eetlepel sap uit
  • 10 gram dragonblad, grofgehakt
  • 10 gram dille, grofgehakt
  • 200 gram cherrytomaatjes, in vieren
  • 2 theelepel kappertjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie, plus iets extra voor erbij
  • 4 sneden zuurdesembrood (300 gram)
  • 1 kleine teen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • ¼ theelepel komijnzaad, geroosterd en geplet
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Doe de avocado en de boter met de helft van de limoenrasp, de helft van het limoensap en ½ theelepel zout in de kleine kom van een keukenmachine, of gebruik een staafmixer, en pureer alles glad. Schraap zo nodig regelmatig de wand van de kom schoon. Schep het avocadomengsel in een kleine kom, voeg twee derde van dragon en dille toe en meng alles. Zet de avocadoboter 10 minuten in de koelkast.

Meng voor de salsa de tomaten met de kappertjes, de overgebleven limoenrasp, het overgebleven sap en de olijfolie en flink versgemalen peper. Zet de salsa tot gebruik opzij.

Gril of rooster het brood, wrijf de sneden aan één kant in met de snijkant van de knoflook. Laat het brood iets afkoelen en besmeer elke snede met de avocadoboter. Verdeel de tomatensalsa erop. Bestrooi de toast met komijnzaad en de overgebleven kruiden. Maal er nog wat peper over, besprenkel met olie en dien op.

Burrata met geroosterde druiven en basilicum

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 320 gram druiven zonder pit, van de tak geplukt
  • 2 eetlepels Valdespino-azijn (of andere goede kwaliteit sherryazijn)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1½ theelepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1½ theelepel venkelzaad, geroosterd en licht gekneusd
  • 3 grote bollen burrata of buffelmozzarella (600 gram)
  • 6 kleine takjes paars of groen basilicum (5 gram), voor erbij
  • zeezoutvlokken enzwarte peper

Bereidingswijze:

Doe de druiven in een middelgrote kom met de azijn, olie, knoflook, suiker, 1 theelepel venkelzaad, ¼ theelepel zeezout en royaal gemalen peper. Meng alles goed en zet opzij. Rijg de druiven
aan spiesen; reken 5 of 6 druiven per spies. Gooi de marinade niet weg: u hebt hem nodig bij het serveren.

Zet een grillpan op hoog vuur en ventileer de keuken goed. Leg als de pan heet is de spiesen erin en gril ze circa 2-3 minuten; keer ze halverwege de tijd. Haal de pan van het vuur.

Scheur de burrata vlak voor het opdienen doormidden en leg een helft op elk bord. Schik de druivenspiesen tegen de burrata aan – 2 per portie – en schep 1½ theelepel marinade over de kaas. Of arrangeer als u veel eters hebt alles op een grote schaal. Bestrooi de burrata met het overgebleven venkelzaad, garneer met een takje basilicum en dien het op.

(Bron: Ottolenghi Simpel)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Miegels says:

    Wauw, Ottolenghi! Ik mis alleen nog zijn laatste kookboek Simpel…. Hoop dat ik een kans maak. Ben een enorme fan!!! Zoooo benieuwd naar dit nieuwe boek :-).

    Janny je weet het prachtig te brengen. Ik zat te watertanden voor de buis!

    Groetjes,
    Annemiek

    Carmen60 says:

    Simpel…..van Ottolenghi.
    Daar ben ik zeeeeeer benieuwd naar. Ik ben benieuwd of ik ga winnen!!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.