Scones van Robèrt van Beckhoven
Deze typisch Engelse lekkernij is echt iets voor bij de thee. Traditioneel worden scones bij een high-tea geserveerd. Ze smaken extra lekker met wat clotted cream en jam erbij.
Ingrediënten:
- 500 gram bloem, gezeefd
- 125 gram boter
- 80 gram suiker
- 265 gram melk
- 3,6 gram verse gist
- 6 gram natriumbicarbonaat
- 1 ei
- merg van 1 vanillestokje
- 80 gram rozijnen
- 80 gram cranberry’s
- losgeklopt ei om af te strijken
Extra nodig:
- (gekartelde) steker van 5,5 cm doorsnee
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 ⁰.
Kneed alle ingrediënten behalve de rozijnen en cranberry’s tot een net samenhangend deeg in een keukenmachine. Zet de machine niet te hoog vanwege het stuiven.
Snijd het vanillestokjes overdwars open en haal met een mespunt het merg eruit en doe door het deeg. Meng nog even door.
Verdeel het deeg in 2 gelijk stukken. Kneed de rozijnen door het ene deel, de cranberry’s door het andere.
Rol de deegstukken uit op ca. 2 cm dikte en steek er met de steker zoveel mogelijk scones uit. Leg de scones in verband op de bakplaat. Het overgebleven deeg samenvoegen en weer 10 minuten laten rusten voordat u nieuwe scones uitsteekt.
Strijk 2 keer af met het losgeklopte ei. Bak de scones in ca. 15 minuten gaar. Laat afkoelen en serveer met clotted cream en confiture.
(Bron: Robèrt van Beckhoven)