Schwarzwalder Kirsch van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 5 maart 2021
In coronatijd is hygiëne uiterst belangrijk, daarom kan het handig zijn om niet z’n allen 1 taart te delen, maar per persoon 1 taartje te krijgen. Robèrt maakt Schwarzwalder Kirsch portie-taartjes en doet die per persoon in een glas. De mooie laagjes krijgt u door het langs het glas laten lopen van de lagen en het glas tussendoor steeds even in de vriezer te zetten. Wanneer de ene laag licht is opgevroren begint u aan de volgende laag.
Ingrediënten:
Voor de ingrediënten kunt u uitgaan van de benodigdheden die u normaal voor een gehele Schwarzwalder Kirsch taart gebruikt:
- 75 gram boter
- 175 gram witte basterdsuiker
- 6 eieren
- 130 gram bloem
- 1 theelepel maïzena
- zout
- 30 gram cacaopoeder
- 0,50 theelepel vanille-extract
Voor de siroop:
- 10 centiliter water
- 100 gram kristalsuiker
- 10 centiliter Kirsch
Verder nodig:
- 600 milliliter slagroom
- 60 milliliter Kirsch
- 0,50 theelepel vanillesuiker
- 500 gram kersen
- voor decoratie-chocoladekrullen: 275 gram pure chocolade of kant en klaar chocoladeschaafsel
- glazen waar u de porties in maakt
Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 180°C. Vet een cakevorm van 23 centimeter in en bekleed met bakpapier. Klop de boter zacht in een keukenmachine. Verwarm basterdsuiker en eieren au bain-marie en klop tot licht en romig. Blijf kloppen tot het mengsel ingedikt is. Haal het mengsel van het vuur en mix vervolgens net zolang tot het afgekoeld is. Zeef bloem, maïzena, zout en cacao en schep voorzichtig door het eimengsel tot een egaal beslag. Meng vervolgens de zachte boter en vanille-extract door het beslag. Schenk het beslag in de bakvorm en bak 35-40 minuten in de hete oven. Laat afkoelen op een taartrooster. Steek er met de glazen die u gekozen heeft ringen uit en snijd eventueel licht bij om ze passend te maken.
Siroop:
Kook water en kristalsuiker tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen en voeg de Kirsch toe.
Optioneel chocoladekrullen:
Smelt de chocolade au bain-marie en spreid het dun uit over een marmeren plaat om het af te laten koelen. Schraap met een scherp mes krullen.
Samenstellen:
Klop de slagroom met de suiker en Kirsch stijf. Spoel de kersen schoon en laat uitlekken. Ontpit de kersen, maar houd er een aantal mooi heel ter decoratie. Halveer de overige kersen. Leg een rondje cake op een schaal en besprenkel met siroop. Plaat in het glas. Smeer een laagje slagroom over de cake en doe er wat kersen op. Dek af met een rondje cake en herhaal de vorige stappen tot het glas is gevuld. Eindig met een laagje slagroom en druk de eventuele chocoladekrullen er voorzichtig in of strooi het schaafsel erop. Plaats op elk glas een kers.
(Bron: Robèrt van Beckhoven, Heel Holland Bakt, de foto is ter illustratie)