Naar cookieinstellingen
robèrt

Schuimtaartje met frambozencrémeux van Robèrt

Toen prinses Beatrix 25 jaar op de troon zat, heeft Robèrt van Beckhoven een taart voor haar mogen maken. Het was een frambozentaart en ze vond hem ontzettend lekker. De prinses wordt op 31 januari 2023 85 jaar en ter ere daarvan deelt Robèrt nu het recept van het schuimtaartje met ons.

Ingrediënten

Boterdeeg

  • 150 gram boter
  • 125 gram basterdsuiker
  • 17 gram ei
  • 4 gram citroenrasp
  • Mespunt zout
  • 230 gram patentbloem
  • 8 gram pakpoeder
  • 1 gram koolzuurpoeder

Amandelspijs

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram ei

Banketbakkersroom

  • 140 gram melk
  • 14 gram suiker
  • 14 gram custardpoeder
  • 1/3 vanillestokje

Frambozencrémeux

  • 200 gram frambozenpuree
  • 170 gram suiker
  • 200 gram eieren
  • 4 blaadjes gelatine, geweekt
  • 300 gram boter, in blokjes

Kookschuim

  • 120 gram eiwitten
  • 25 + 225 gram suiker
  • 75 gram water

Afwerking

  • Vers fruit
  • Chocoladeschildjes

Extra nodig

  • Plasticfolie
  • Deegroller
  • Ring van 16 centimeter diameter
  • 2 spuitzakken
  • Crème-brûléebrander

Bereiding

Boterdeeg

Meng de boter, de basterdsuiker, het ei, de citroenrasp en het zout in de keukenmachine tot een homogene massa. Zeef het bakpoeder, het koolzuurpoeder en de patentbloem. Voeg toe aan de ingrediënten in de keukenmachine en meng kort tot een homogeen deeg.

Amandelspijs

Vermaal de amandelen met de suiker tot een kleverige massa. Voeg (een deel van) het ei toe en meng nogmaals goed. Voeg eventueel ook de rest van het ei nog toe, tot je vindt dat de spijs de juiste dikte heeft.

Banketbakkersroom

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.

Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten goed doorkoken. Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Frambozencrémeux

Breng de frambozenpuree met de suiker aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de eieren toe terwijl je heel goed roert. Zet de pan weer op het vuur en laat de massa al roerende binden op laag vuur (tot circa 85 graden).

Haal de pan van het vuur, voeg de blokjes boter toe en roer door tot ze volledig zijn opgenomen door de warme massa. Voeg de gelatine toe (niet uitknijpen) en laat afkoelen.

Kookschuim

Zorg voor volledig vetvrije materialen. Klop de eiwitten luchtig in de keukenmachine. Voeg 25 gram suiker toe en klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf. Kook het water met 225 gram suiker tot 120 graden. Voeg het suikerwater toe aan de opgeklopte eiwitten terwijl de machine blijft draaien en laat de massa koud kloppen.

Afwerking

Rol het boterdeeg uit tot circa 8 tot 10 millimeter dik en leg een plak van 16 centimeter diameter in de ring. Slap de amandelspijs af met de banketbakkersroom en breng een laag van deze amandelvulling aan op het deel in de ring. Bak het deeg met de amandelvulling op 210 graden voor circa 12 minuten. Laat afkoelen.

Spuit een laag crémeux op de afgekoelde bodem. Decoreer de taart met kookschuim en rooster het schuim lichtjes met een crème-brûléebrander. Decoreer eventueel met vers fruit en/of chocoladeschildjes.

(Bron en foto: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.