Naar cookieinstellingen
schorseneer

Schorseneer: van keukenmeidenverdriet naar etersblijdschap!

Geitenbaard, zwarte oesterplant, addergras, zwarte wortel, keukenmeidenverdriet, armeluisasperge, winterasperge… zoveel namen voor zo’n ondergewaardeerde (vergeten) groente, het meest bekend als: schorseneer. Emina Zorlak legt uit daarom deze groente absoluut de moeite waard is.

Schoonmaakimago

Dat het niet een populaire groente is komt vanwege het slechte schoonmaakimago; modderig, plakkerig en ze verkleuren snel. We zijn zo bang gemaakt door het verdriet van die keukenmeiden, dat we het zelf blijkbaar niet meer aandurven. Maar de angst is groter geworden dan de daad zelf: gewoon met een dunschiller onder de kraan, waardoor het zand direct wegspoelt en het plakkerige sap niet aan je handen blijft kleven. En de truc tegen het verkleuren geef ik in het recept hieronder.

Goedkopere asperge

Sommigen vinden ze naar oesters smaken, vandaar de naam “zwarte oesterplant”, maar de grootste smaakovereenkomst is met de witte asperges, hoewel de prijs vele malen aantrekkelijker is: gemiddeld 3 euro per kilo versus gemiddeld 14 euro per kilo. Ze zijn heerlijk nootachtig en ik zou zeggen: deze groente vergeten betekent jezelf blijdschap ontnemen.

Omdat dit de laatste maand is van de winterasperge, is het de perfecte tijd om er eens extra van te genieten. Hierbij een recept om het armeluisaspergeseizoen af te sluiten, voordat we ons tegoed doen aan de kostbare variant.

Schorsenerensoep met gebakken oesterzwammen en peterselie-hazelnotenolie

Ingrediënten (2 personen):

  • 500 gram schorseneren
  • 1 uitje
  • Olijfolie
  • 500 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 150 gram oesterzwammen
  • Peper en zout
  •  Half bosje peterselie
  • 30 gram hazelnoten
  • Extra nodig: citroen, hakmolen, staafmixer

Bereidingswijze:

Doe koud water met wat citroensap in een kom. Zo zorg je ervoor dat de schorseneren niet verkleuren.

Schil met de dunschiller de schorseneren onder een koude kraan om plakkerige handen te voorkomen. Snijd ze in stukken en leg ze direct in de kom met koud water en citroensap.

Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een soeppan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de schorseneren toe en bak circa 1 minuut mee.

Schenk het water in de pan en verkruimel er het bouillonblokje boven. Kook circa 15 minuten.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en scheur de oesterzwammen boven de pan. Bak ze in circa 5 minuten op hoog vuurgoudbruin en krokant. Breng op smaak met peper en zout.

Hak de peterselie en de hazelnoten grof. Doe ze in de hakmolen of hoge maatbeker en mix met een flinke scheut olie tot smeuïge substantie. Breng op smaak met peper en zout.

Pureer de soep met de staafmixer glad. Verdeel de soep over borden en bestrooi met de gebakken oesterzwammen. Lepel er wat van de peterselie-hazelnotenolie.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    Rientje says:

    Schoonmaken doe ik, eerst zand afspoelen, in stukjes snijden en dan koken net zoals bieten. Als ze gaar zijn en even afgekoeld, kan je de schil er heel gemakkelijk afpellen. Geen zwarte plakvingers.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.