saté van janny

Saté van Janny

Iedere familie heeft zijn eigen recept voor de perfecte saté. Dit is het recept van Janny. Varieer naar hartenlust door wat meer of minder specerijen toe te voegen.

Ingrediënten:

600 gram kippendijfilet

Voor de marinade:

  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2-3 theelepels sambal
  • 1 uitgeperste teen knoflook
  • 1 theelepel citroengraspoeder
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Voor de saus:

  • 6 volle eetlepels pindakaas
  • 1,25 deciliter water
  • 2 eetlepels ketjap
  • klein stukje santen (blok)
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1-2 theelepels sambal
  • 1 mespunt ketoembar
  • citroensap

Bereidingswijze:

Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snijd de kip in blokjes. Marineer de stukken kip bij voorkeur een nacht in de marinade.

Week houten satéprikkers in water, laat ze uitlekken en prik er de stukken vlees op.

Rasp of hak het stukje santen. Breng in een steelpan pindakaas en water, ketjap, geraspte santen, bruine suiker, sambal en ketoembar aan de kook. Roer tot de saus dik en glad is en proef of nog extra gekruid moet worden of misschien wat extra water toegevoegd.

Grill de spiesjes in een verhitte grillpan  (zonder toevoeging van vet) op een contactgrill of onder de grill van de oven in enkele minuten mooi bruin en gaar. Geef de pindasaus erbij. Lekker met kroepoek.

Tip: de saté is ook lekker met een frisse mango-komkommersalade (plakjes of blokjes komkommer,mango en wat taugé gemengd met zoete chilisaus, mespunt sambal, eetlepel water).

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie