Naar cookieinstellingen
Saragli

Saragli (gerolde baklava) van Yannis Vrasidas

Yannis Vrasidas moest Heel Holland Bakt in aflevering 4 al verlaten. Hoe hij zo aan het bakken is geslagen? Yannis miste de baksels uit Griekenland. Dus is hij zelf gaan bakken. Vrienden van me vonden mijn baksels zo heerlijk dat ze vonden dat ik me op moest geven en daar heeft hij geen moment spijt van. Want hij vond het geweldig om mee te mogen doen. In Tijd voor MAX maakt hij een variant op de baklava, saragli van Thessaloniki. 

Ingrediënten:

  • 200 gram boter
  • 450 gram filodeeg

Voor de siroop:

  • 225 gram kristalsuiker
  • 150 gram water
  • 1 stokje kaneel
  • 1 1/2 eetlepels honing (optioneel)
  • schil van 1/2 citroen
  • ½ eetlepel citroensap

Voor de vulling:

  • 75 gram walnoten (ongezouten, gehakt)
  • 75 gram hazelnoten (ongezouten, gehakt)
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen theelepel kruidnagel
  • 30 ram gemalen pistachenoten (gehakt)

Bereidingswijze:

Van de siroop:

Doe in een pan de suiker, het water, het kaneelstokje, de citroenschil en verwarm op een middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de citroensap en honing toe. Roer goed door en laat afkoelen.

Van de vulling (saragli):

Smelt de boter in een steelplan op een laag vuur.

Maal de walnoten, hazelnoten, gemalen kaneel en kruidnagel in een keukenmachine. Niet te grof, maar ook zeker niet te fijn.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestrijk een bakvorm van 20 bij 30 centimeter met boter.

Spreid het filodeeg op een schoon oppervlak uit. Houd een vel filodeeg apart. Besprekenkel het gespreide filovel met de gesmolten boter en zorg ervoor dat het kwastje het filodeeg niet rechtstreeks raakt. Leg er een vel overheen en besprenkel weer met boter. Strook hier ongeveer 1 eetlepel vulling over.

Plaats 2 satéstokjes in het midden van het filodeeg en vouw de kleinere kant naar het midden, zodat er een lege ruimte  (van ongeveer 2 cm) aan de bovenrand overblijft. Rol het deeg niet te strak op. Druk zachtjes met de handen de uiteinden voorzichtig naar het midden, zodat er plooien ontstaan en verwijder de stokjes. Leg de sarglirolletjes met de vouwkant naar beneden, in de bakvorm en besprenkel met wat boter. Herhaal deze stappen tot alle vulling is gebruikt.

Bak de rolletjes tussen de 70 en 90 minuten in de oven op 160 graden.

Haal de rolletjes uit de oven en giet onmiddellijk de afgekoelde siroop over de warme rolletjes en laat dit ongeveer 30 minuten intrekken. Bestrooi eventueel met gemalen pistachenoten.

(Bron: Yannis Vrasidas. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.