Naar cookieinstellingen
Sambal Goreng

Sambal goreng tahoe telor van Francis Kuijk

Francis vermoedt dat dit Sambal goreng-recept ooit begon als gewone sambal goreng telor, maar door het bijkomen van extra eters is de tahoe aan het recept toegevoegd. Dat is typisch Indisch: eten met een grote groep mensen en er kunnen altijd nog meer mensen aanschuiven en mee eten.

Ingrediënten:

  • 500 gram tahoe
  • 2 rode chilipepers
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook
  • 10 gram trassi
  • 3 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd
  • snufje zout
  • zonnebloemolie, om in te frituren
  • 2 stukken laoswortel van 1 cm
  • 3 Indonesische laurierbladeren
  • 1 stengel sereh, in 3 stukken gesneden, gekneusd
  • 6 kaffirlimoenbladeren
  • 15 gram gula djawa
  • 1 eetlepels tamarindepasta
  • 50 gram santen, gehakt
  • 250 milliliter warm water
  • 6 eieren, hardgekookt

Bereidingswijze:

Laat de tahoe uitlekken en dep hem droog met keukenpapier. Snijd de tahoe in plakken van 2 cm dik en snijd vervolgens iedere plak diagonaal door. Frituur de tahoeplakken in de zonnebloemolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Maak een boemboe van de chilipepers, sambal, uit, knoflook, trassi, kemirinoten en zout.

Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak de boemboe. Bak de laos, laurierbladeren, sereh en de kaffirlimoenblaadjes mee tot het mengsel kleurt. Voeg de gula djawa, tamarindepasta, santen en het water toe. Roerbak het specerijenmengsel eerst op matig vuur en laat het daarna koken tot het iets indikt.

Voeg de gefrituurde tahoe toe.

Maak inkepingen in het wit van de eieren en leg ze in de pan. Schep voorzichtig om zodat zowel de tahoe als de eieren bedekt zijn met saus en laat de saus 5 tot 10 minuten koken.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie

Reacties (3)

    De Klos says:

    Wat een geweldig boek, zeker voor mij, geboren in Indonesië en wil graag Indisch koken voor mijn kinderen en vrienden iedereen mag bij mij in huis vallen en het lekkere eten uit dit mooie land mogen genieten en het komen waarderen.
    Heel graag zou ik dit boek winnen, hoop op een gelukje.

    Met vr.groeten

    Daantje7 says:

    Ik ben op Sumatra geboren in 1951 en heb 9 jaar in Indonesië gewoond. Ik herinner mij nog veel van deze mooie jaren in dat mooie land. Wij waren één van de laatste Nederlanders die moesten vertrekken van toenmalige Soekarno. Het dochtertje (Emma) van mijn moeders liefste “baboe” was mijn grote vriendin en haar moeder huilde toen we vertrokken. Dierbare herinneringen en ook de mooie Indonesische keuken zijn altijd een rode draad in mijn leven geweest. Dit kookboek van de goedlachse Francis lijkt mij een welkom cadeau temeer daar ik geen kookboek heb van de Indonesische keuken.
    Smakelijke groeten Berna van der Spek
    Huizen

    FJvanSchooten says:

    Ik ben indisch en indisch koken heb ik helaas nooit van mijn moeder geleerd. Vroeger aten wij thuis bijna elke dag rijst. Mijn moeder is al een flink aantal jaren geleden overleden en ik mis haar en haar indische kookkunst nog altijd. Ik merk ook dat ik steeds meer zin heb om indisch te gaan koken. Nu zou je zeggen kookboeken genoeg, maar als beginnende indische kokkie zijn die voor mij vaak te hoog gegrepen. Voorzichtig beginnen bij de basis dat zou ik graag willen. Het boek van Francis is daarom op mijn lijf geschreven!! Ik zou het boek van Francis heel graag willen winnen en mijn gezin (maar vooral mijzelf!!!) binnenkort willen verrassen met een heerlijke indische maaltijd. Ik wacht in spanning af. Groetjes Francisca.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.