Naar cookieinstellingen
Een rode peper kan behoorlijk pittig zijn.

Sambal, chilisaus of mosterd: kunt u pittig leren eten?

Het is u waarschijnlijk ook opgevallen: steeds meer producten in de supermarkt bevatten pittige pepers. Van chips tot worstjes en van soep tot snoep. U kunt het zo gek niet bedenken of er zit (chili)peper door. Culinair journalist Raghenie Bhawanie vertelt in het MAX-radioprogramma Villa VdB over deze trend. Maar wat nou als u niet van pittig eten houdt of er niet goed tegen kunt? Kunt u dan alsnog ‘leren’ pittig te eten? En wat als u toch te pittig heeft gegeten?

Waarom zijn pepers pittig?

Hoe pittig een peper is, hangt af van het stofje dat capsaïcine heet. De ene peper bevat meer van dit stofje dan de andere peper. De capsaïcine vindt u vooral in de zaadlijsten van de chilipeper. Als deze stof in aanraking komt met de hittesensoren van uw tong, stuurt deze een pijnprikkel die naar uw hersenen gaat. Uw lichaam denkt vervolgens dat uw tong oververhit is. Dit zorgt uiteindelijk voor een branderig gevoel in uw mond of bijvoorbeeld een loopneus. Ook uw hartslag kan versnellen en u kunt gaan zweten. Door met enige regelmaat pittig te eten, worden de hittesensoren op uw tong steeds minder gevoelig. U kunt het eten steeds iets pittiger proberen te maken zodat u er langzaam aan kunt wennen.

Hoe u spicy kun leren eten

Waarom u misschien niet zo goed tegen pittig eten kunt maar uw partner wel, is omdat niet iedereen evenveel hittesensoren op zijn tong heeft. Daarom kan diezelfde rode peper bij de één veel heter zijn dan bij de ander. Toch kunt u volgens culinair journalist Raghenie Bhawanie leren wennen aan pittig eten. Bhawanie is schrijver van het Surinaamse kookboek ‘Madame Jeanette’, vernoemd naar haar favoriete peper.

Volgens Bhawanie is mosterd een goed startpunt. Veel mensen zijn gewend aan de pittigheid van wat mosterd bij het avondeten. Is mosterd voor u geen probleem, dan zou u eens kunnen proberen om ketchup te mengen met sriracha-saus. Dit is een pittige rode saus die u bijvoorbeeld bij een tosti kunt proberen. U kunt ook een druppeltje sriracha mengen met wat mayonaise. Heerlijk bij bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes of een stukje vlees.

Het recept voor gudanang van Noni Kooiman.
Lees ook: Gudanang van Noni Kooiman en Oma Toemi

Verschillende soorten pepers

Pepers zijn in te delen in verschillende categorieën. De pepers die u in de supermarkt kunt kopen, behoren meestal tot categorie 1. Dit zijn onder andere de Spaanse peper, de groene pepers en de jalapeño. Wilt u het niet te pittig maken, dan kunt u de zaadlijsten uit de peper verwijderen. Haal niet alleen de zaadjes uit de peper maar verwijder ook de rest van de binnenkant. U kunt ook een klein stukje van de peper afsnijden. Het gedeelte dat overblijft kunt u invriezen. In de vriezer blijven pepers zeker een jaar goed.

Voor de geoefende pittige eter zijn pepers uit categorie 2 of 3 de moeite van het proberen volgens Raghenie Bhawanie zeker waard. Met name de Madame Jeanette: “Dit is de meest geliefde peper onder chefs wereldwijd. Je kunt in de peper hints ontdekken van ananas en zelfs mango.” Deze gele peper is bij steeds meer supermarkten te koop. Maar let op: deze peper is écht pittig. Wat u volgens de kookboekenschrijfster ook kunt doen, is de Madame Jeanette in z’n geheel toevoegen. Voeg deze bijvoorbeeld eens toe aan een pan bruine bonensoep. De peper kunt u verwijderen op het moment dat het voor u pittig genoeg is.

Functie van pittig eten

Met name in warme landen worden veel pepers gegeten. Het stofje capsaïcnine helpt om uw lichaam af te laten koelen. Bovendien zorgt de chilipeper ervoor dat eten minder snel bederft. De peper remt de groei van bacteriën. Dit is extra belangrijk in warme landen. Uit wetenschappelijk onderzoek is bovendien gebleken dat de capsaïcine uw bloedsomloop kan verbeteren en ook ontstekingsremmend kan werken. Maar zoals altijd: overdaad schaadt. Eet u te veel pepers, dan kan dit leiden tot maagklachten.

Toch te heet gegeten?

Het kan natuurlijk gebeuren dat u per ongeluk toch te pittig heeft gegeten. Wat kunt u dan doen om van dat vervelende gevoel af te komen? Volgens Raghenie Bhawanie kunt u dan een hapje witte rijst nemen. Maar ook zuivel kan de brand blussen. Dit tempert de hitte van de pepers. Neem in elk geval geen water. Water zorgt er voor dat de hitte zich verder door uw mond kan verspreiden. Vergeet ook niet om na het snijden van pepers uw handen goed te wassen. U kunt er ook voor kiezen om handschoenen te gebruiken om zo te voorkomen dat uw neus, ogen of mond in aanraking komen met de peper.

(Bron: Villa VdB/ NPO Radio 1, NPO Kennis, Scientias. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.