Sachertorte van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 31 januari 2025
Prinses Beatrix is jarig op 31 januari. Om dat te vieren maakt Robèrt van Beckhoven haar lievelingstaart in Tijd voor MAX: sachertorte.
Hij combineert de taart in de tv-uitzending ook nog met een Paris Brest, een soezenring gevuld met crème. Wilt u meer over dat gebakje weten, kijk dan op de site van Heel Holland Bakt!
Ingrediënten, voor 1 taart:
Beslag
- 240 gram eieren
- 200 gram marsepein
- 60 gram boter
- 40 gram pure chocolade
- 6 gram bakpoeder
- 32,5 gram bloem
Vulling
- Abrikozenjam
- 150 gram pure chocolade
- 200 gram slagroom
Zwarte gelei
- 120 gram slagroom
- 180 gram suiker
- 145 gram water
- 60 gram cacaopoeder
- 4 blaadjes gelatine, geweekt
Bereiding sachertorte beslag
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Klop de marsepein los. Voeg 1 voor 1 de eieren erdoor, tot het een glad geheel is. Maak de chocolade ganache door de boter te smelten. Voeg hier de chocolade aan toe en roer goed door. Doe dit bij het ei-marsepein mengsel en meng goed. Laat zo’n 5 minuten draaien in de keukenmachine. Spatel daarna de bloem en bakpoeder erdoor.
Giet het mengsel in een bakvorm en bak zo’n 25 minuten af. Laat daarna afkoelen.
De vulling
Snijd de taart 1 of 2 keer door, wat u zelf het lekkerste vindt. Smeer de onderste laag in met een laag abrikozenjam.
Maak ook hier een chocolade ganache met de pure chocolade en de slagroom. Kook hiervoor de slagroom en spatel daarna de chocolade erdoor. Laat afkoelen. Klop daarna luchtig en smeer over de laag heen.
Smeer de hele taart af met de ganache en zet in de vriezer. Laat opstijven.
Maak de zwarte gelei
Breng de slagroom aan de kook met het water en de suiker. Voeg de cacaopoeder toe, maar doe dit pas echt als de slagroom kookt. Roer goed en laat de massa op laag vuur inkoken tot een gebonden substantie. Haal de pan van het vuur, laat de gelei afkoelen tot de ergste hitte ervan af is en roer dan de gelatineblaadjes erdoorheen. Knijp die niet uit, wanneer je ze erin stopt.
Afwerking van de sachertorte
Haal de sachertorte uit de vriezer. Giet de zwarte gelei eroverheen. Zorg dat het ook op de zijkanten zit. Maak het af door met een dun spuitmondje de tekst ‘sacher’ op de bovenkant te spuiten. Dit kan ook achterwege gelaten worden. Serveer eventueel met slagroom.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)