Sachertorte
Publicatiedatum: 5 maart 2014
Ingrediënten:
De cake
- 140 gram boter, op kamertemperatuur (+ extra voor het invetten)
- 110 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- ¼ theelepel zout
- 6 eidooiers, op kamertemperatuur
- 6 eiwitten
- 140 gram pure chocolade
- 110 gram fijne suiker
- 140 gram bloem
Verder nodig
- 300 gram abrikozenjam
- 100 milliliter slagroom
- 200 gram pure chocolade, gehakt
- 25 gram roomboter
- 40 gram melkchocolade, gesmolten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een springvorm van 23 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Smelt de pure chocolade au bain marie en laat deze iets afkoelen.
Doe de boter, poedersuiker, het zout en vanille-extract in een kom en mix dit enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eidooiers toe en blijf kloppen tot een romige massa.
Klop de eiwitten in een andere vetvrije kom stijf en voeg geleidelijk de fijne suiker toe. Klop de eiwitten tot een stijf en glanzend geheel.
Meng de gesmolten chocolade door het botermengsel en spatel daar vervolgens de bloem door. Meng als laatste de opgeklopte eiwitten in gedeeltes door het beslag, probeer het daarbij zo luchtig mogelijk te houden.
Doe het beslag in de springvorm en bak de taart in 50 tot 60 minuten gaar. Controleer de cake door er met een prikker in te steken. De cake is gaar als er geen beslag meer aan de prikker zit. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens verder op een rooster.
Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en druk deze door een fijne zeef.
Keer de cake om zodat de onderkant de bovenkant wordt en snijd de cake door de midden. Smeer er een laag abrikozenjam tussen. Plaats de helften op elkaar en bestrijk de zij- en bovenkant met de abrikozenjam. Laat de jam een half uur opdrogen voordat de ganache er overheen gaat.
Doe de pure chocolade en de slagroom in een hittebestendige kom en warm het au bain marie op tot een mooie glanzende ganache. Haal de kom van de warmtebron, voeg de roomboter toe en roer nog een minuut goed door.
Plaats de taart op een rooster en giet de ganache er rijkelijk overheen, zodat de zijkanten ook goed bedekt zijn. Maak eventueel met een paletmes de bovenkant glad. Het recept voor de ganache is voor meer dan u nodig heeft, dit is nodig zodat het goed over de taart heen gegoten kan worden, waarbij er wat van de ganache verloren gaat. Laat de ganache stevig worden in de koelkast.
Spuit eventueel met de gesmolten melkchocolade het woord Sacher op de taart.
(Bron: Rutger van den Broek)