Naar cookieinstellingen
spinazie

Ruwe tanden na het eten van spinazie: hier komt dat door

Houdt u aan het eten van spinazie altijd stroeve of ruwe tanden over? Dan bent u niet de enige. We vertellen wat het veroorzaakt en hoe u het effect kunt verminderen.

Oxaalzuur in spinazie

Spinazie is rijk aan oxaalzuur. Dit zuur komt ook voor in voedingsmiddelen als bonen, bessen en noten en andere groenten en eetbare planten, zoals boerenkool, rabarber en cacaobonen. In spinazie is de dosis hoog en daarmee het effect groot. Het stroeve gevoel ontstaat wanneer het zuur in aanraking komt met het calcium in speeksel en op de tanden. Er ontstaat een verbinding, waarbij calciumoxalaat ontstaat. De kristallen die hierbij ontstaan lossen niet op en plakken vervolgens aan de tanden. Dit geeft het ruwe gevoel als u met uw tong of lippen over uw tanden gaat tijdens het eten van spinazie. Overigens heeft niet iedereen er even veel last van. Dit kan komen door de samenstelling van het speeksel of de manier waarop gekauwd wordt. Bij wie minder intensief kauwt en sneller eet, is het effect vaak minder groot.

nitraatrijk
Lees ook: Vis en spinazie een giftige combi of veilig om te eten? En hoe nitraatrijk is sla?

Link tussen calciumoxalaat en nierstenen

Calciumoxalaat is niet schadelijk voor de tanden en verder ongevaarlijk voor mensen. Maar bij degenen met een aanleg voor nierstenen is het een ander verhaal. De kristallen die door het calciumoxalaat ontstaan kunnen bij hen namelijk nierstenen veroorzaken. Daarom wordt aan diegenen aangeraden minder voedsel te eten dat rijk is aan oxaalzuur. Voor degenen zonder aanleg voor nierstenen is spinazie een gezonde aanvulling op het menu. In een eerder artikel gaan we dieper erop in of rauwe of verhitte spinazie gezonder is.

Is er iets tegen het ruwe gevoel te doen?

U kunt zelf 2 dingen doen om het ruwe effect van het oxaalzuur te verminderen. Het 1e is het toevoegen van een beetje citroensap aan de spinazie. Hierdoor wordt het zuur geneutraliseerd. Het 2e is een kalkrijk product toevoegen, zoals melk of room. Op deze manier bindt het oxaalzuur zich aan de kalk en merkt u er minder van. Dat is ook de reden dat u na het eten van spinazie à la crème minder snel een stroef gevoel heeft. Een glas melk drinken tijdens het eten van spinazie werkt dan weer niet. Dit vergroot de chemische reactie juist. Tenslotte raakt u het stroeve gevoel sowieso weer kwijt na een poetsbeurt van de tanden.

(Bron: Quest, Radboudumc, 24 Kitchen, HLN, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.