Naar cookieinstellingen
roti

Roti van Annemarie

Naast een grote liefde voor bakken werkt Annemarie bij het Leger des Heils. Van een van de vrouwen die daar verbleef, Mina, leerde Annemarie om roti te maken. Het bijzondere aan dit recept zijn de roti-platen. Het is veel werk, maar erg leuk om te doen en het smaakt heerlijk!

Ingrediënten (voor 8 personen):

Voor de vulling van de roti-plaat:

  • 500 gram geschilde extra kruimige aardappelen
  • snufje zout
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepel gemalen komijn

Voor de roti-plaat:

  • 1000 gram bloem
  • 32 gram bakpoeder (2 zakjes)
  • 1½ theelepel zout
  • 3 theelepel gemalen komijn
  • 650 milliliter lauwwarm water
  • zonnebloemolie

Voor de roti-kip met kouseband en aardappel:

  • 5 teentjes knoflook
  • 1200 gram kippendijfilet
  • zwarte peper uit de molen
  • 3 middelgrote uien
  • 40 gram kerrie massala
  • klein blikje tomatenpuree
  • 500 milliliter bouillon van 1 kippenbouillonblokje
  • 6 eieren
  • zonnebloemolie
  • 1000 gram vastkokende aardappelen
  • 750 gram kouseband

Bereidingswijze:

Van de vulling van de roti-platen:

Schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar. Pureer de aardappelen met 2 uitgeperste teentjes knoflook, het cayennepeper en 2 theelepels gemalen komijn en laat de puree afkoelen.

Van de roti-kip:

Pers de overige knoflookteentjes uit en smeer de kippendijstukjes hiermee in. Bestrooi de kip aan beide zijden met vers gemalen zwarte peper. Braad de kippendijstukken in een grote pan in een beetje olie kort aan. Haal de kip uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Snipper 3 grote uien, doe wat extra olie in de pan en bak de uien met de kerrie masala en de tomatenpuree goed door. Voeg de kippenbouillon toe, doe de kip weer terug in de pan laat dit op laag vuur zonder deksel sudderen. Het vocht mag wat indikken, maar als het te dik wordt, kunt u steeds wat water toevoegen totdat de kip gaar is.

Kook ondertussen de eieren, pel ze en laat ze meesudderen met de kip.

Schil ook de aardappelen, snijd ze in middelgrote blokjes en kook ze in wat water met zout beetgaar. Doe hetzelfde met de kouseband nadat u deze in kleine stukjes gesneden hebt.

Als de kip bijna gaar is, kunt u de aardappelblokjes toevoegen, zodat de kerrie massala ook hier goed kan intrekken.

De kouseband kunt u er los bij serveren of ook bij de kip en aardappelen voegen.

Van de roti-platen:

Doe de bloem, bakpoeder, zout en komijn in een grote kom. Voeg in 1 keer het water toe en kneed tot een soepel deeg dat net niet aan de handen blijft plakken. Voeg water toe als het te droog is en voeg bloem toe als het te nat is. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg een half uurtje rusten.

Het deeg is voldoende voor 10 roti-platen met een doorsnede van 30 centimeter. Maak porties van 150 gram. Verdeel de vulling in porties van 45 gram. Neem een portie deeg in een hand, maak er een soort kommetje van en doe een deel vulling in het midden van het kommetje. Vouw nu het kommetje dicht, zodat de vulling geheel door het deeg omsloten wordt. Maak de ballen wat platter en bebloem goed. Leg apart.

Als alle deegballen gevuld zijn, begint u met uitrollen van de platen. Gebruik voldoende bloem en keer het deeg regelmatig een kwartslag om een mooie plaat te krijgen. Let erop dat u met de deegroller niet over de boven- en onderrand rolt. Doet u dit wel, dan kan de vulling uit het deeg gedrukt worden. Als u een mooie plaat heeft gerold, kunt u ze bakken.

Gebruik een pan die groter is dan 30 centimeter doorsnede. Een grote brede wok kan ook. Smeer de pan in met zonnebloemolie en leg de plaat erin. Smeer direct de bovenzijde van de plaat in met zonnebloemolie en wacht totdat de plaat begint te kleuren. U zult zien dat de plaat gaat opbollen. Dit komt doordat de plaat uit meerdere lagen bestaat. Draai de plaat om en bak hem aan de andere zijde lichtbruin. Bewaar de platen op een groot bord en houd ze eventueel warm in de oven op 80 graden.

(Bron: Annemarie Pronk)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.