Naar cookieinstellingen
Rösti van bloemkool

Rösti van bloemkool, linzen en vadouvan mayonaise van Sandra Ysbrandy

Nederlanders eten ’s avonds graag aardappelen, groenten en vlees. Als ze een dagje geen vlees eten dan wordt dit bij voorkeur vervangen door vis, kaas, ei, een kant en klare vegaburger of helemaal niets. Toch is het belangrijk om een zo volwaardig mogelijke maaltijd samen te stellen met zoveel mogelijk voedingsstoffen. Bij een maaltijd zonder vlees moet u extra op eiwitten letten. Die kunt u halen uit noten, pitten, zaden, zuivel en ei of bijvoorbeeld tofu of tempé.

Een hele mooie combinatie is die van granen en peulvruchten. Dit levert een hoogwaardig plantaardig eiwit. In een land als India, waar veel vegetarisch wordt gegeten, is de combinatie van linzen met basmati-rijst daarom populair en in Mexico mais en kidneybonen met rijst. Aan deze rösti van bloemkool voeg ik linzen (peulvrucht) toe. En ik serveer er zilvervliesrijst (graan) bij. De Vadouvan mayonaise geeft een heerlijke romige kerriesmaak aan dit gerecht. Garneer met rucola. Smullen!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 bloemkool
  • 200 gr linzen (groen, bruin of beluga)
  • 150 gram geraspte geitenkaas
  • 4 eieren
  • 1 knoflook, fijngehakt
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 200 gr zilvervliesrijst

Voor de vadouvanmayonaise:

  • 1 eidooier
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 160 ml neutrale olie
  • 25 gr Vadouvan
  • Zout en peper

Om te garneren: 

  • Rucola

Extra nodig:

  • Blokrasp
  • Anti aanbak bakpan
  • Garde

Bereidingswijze:

Week de linzen 10 minuten in koud water. Giet af en kook in ruim water (zonder zout) in 15-20 minuten gaar (zie aanwijzingen op de verpakking). Kook ook een portie zilvervliesrijst gaar. Rasp de bloemkool op de grove kant van de blokrasp. Roerbak de geraspte bloemkool een paar minuten in een droge koekenpan. Meng intussen de eieren met de geraspte geitenkaas. Voeg peper, zout en knoflook toe. Doe nu de roergebakken bloemkool en de gare linzen bij het eimengsel. Maak de pan schoon met keukenpapier. Verwarm de pan. Als de pan warm is doet u er een scheutje olijfolie in. Giet het bloemkool-eimengsel in de pan en bak 7-10 minuten op middelhoog vuur. Zorg dat de onderkant niet aanbrandt. Keer de rösti om met behulp van een groot bord of deksel en bak nog een minuut of 7 aan de andere kant.

Verwarm voor de mayonaise de olie samen met de Vadouvan (tot 50 graden). Laat 10 minuten van het vuur af trekken en afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de eidooier met een garde los met mosterd, azijn en zout. Voeg geleidelijk de olie toe tot u de juiste dikte heeft (eventueel nog wat extra olie toevoegen). Breng op smaak met extra zout indien nodig, peper en citroensap. Zet tot gebruik in de koelkast om op te stijven.

Snijd de rösti in punten en serveer met rucola, Vadouvan mayonaise en rijst.

(Bron: Sandra Ysbrandy / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.