Naar cookieinstellingen
roomboter

Roomboter snel zacht en smeerbaar krijgen

Buiten de koelkast is roomboter minder lang houdbaar, dus wordt die vaak gekoeld bewaard. Voor recepten en voor op brood is het echter handig en soms zelfs noodzakelijk dat de boter smeerbaar is. We hebben tips verzameld om de boter sneller zacht te krijgen.

Roomboter op kamertemperatuur

Als er in recepten wordt aangegeven dat roomboter op kamertemperatuur moet zijn, dan heeft dit een goede reden. Wanneer ingrediënten een verschillende temperatuur hebben is er namelijk een groter risico op schiften. Het kan meestal nog wel verholpen worden door het geheel dan iets te verwarmen, maar het is handiger om het te voorkomen. Daarnaast kan boter op kamertemperatuur makkelijk opgeklopt worden, wat voor sommige baksels een pluspunt is. Wanneer u de roomboter op het laatste moment uit de koelkast haalt kan het echter wat langer duren voor die op kamertemperatuur is, maar daar zijn wel een aantal oplossingen voor, die we hieronder bespreken.

In blokjes snijden

Door de roomboter uit de verpakking te halen en in kleine blokjes te snijden komt de boter veel sneller op temperatuur dan wanneer het 1 groot stuk blijft.

Raspen

Rasp de boter met een grove rasp en u zult zien dat u die dan vrijwel direct kunt gebruiken om op uw brood te smeren of in een beslag of ander recept te verwerken.

boter
Lees ook: Hoe lang kan boter buiten de koelkast bewaard worden?

Verwarmen

De roomboter in de magnetron verwarmen kan, maar gaat meestal wel hard en u wilt geen gesmolten boter hebben. Gesmolten boter zorgt voor een minder luchtige cake en laat koekjes uitlopen. Verwarm dus in hele korte fases op een lage stand en houd het goed in de gaten.

Beter werkt het de oven te gebruiken. Verwarm die kort voor en plaats de boter enkele minuten in de oven, tot de gewenste smeerbaarheid is bereikt.

Een andere doeltreffende methode is het vullen van een kom met kokend water. Giet de kom vervolgens leeg en plaats die over de roomboter heen. De kom moet zo groot zijn, dat die de boter niet raakt. Door de warmte wordt de boter binnen een paar minuten zacht.

Tenslotte kunt u ook nog kort au bain-marie verwarmen. Doe de boter in een kom boven een grotere kom met warm water. Zorg dat het water de kom met de boter niet raakt en keer de boter een aantal keer om, zodat die niet smelt, maar wel zacht wordt en haal tijdig eruit.

ijs
Lees ook: Tips om hard bevroren ijs eetklaar te maken

Deegroller

Doe de boter tussen 2 lagen vershoudfolie, bakpapier of in een hersluitbaar zakje en sla of rol met een deegroller plat. Deze plattere versie warmt vervolgens veel sneller op, zodat die in een recept verwerkt kan worden.

Op 9 februari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: 24Kitchen, Culy, Kookfans, The Daily Milk)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.