Naar cookieinstellingen
Rood vlees

Rood vlees eten nog schadelijker dan gedacht

Een 8 jaar durend onderzoek van Harvard T.H Chan School of Public Health in Massachusetts, Amerika onder ruim 80.000 mensen heeft aangetoond dat des te meer rood vlees de proefpersonen zijn gaan eten, des te grotere gevolgen dit heeft voor de gezondheid.

Duidelijk patroon

De 53.553 vrouwen (tussen de 30 en 55 jaar) en 27.916 mannen (tussen de 40 en 75 jaar) die aan het onderzoek meegedaan hebben, hebben elke 4 jaar een vragenlijst ingevuld over hun voedselinname. Zo is een duidelijk patroon zichtbaar geworden van degenen die minder en juist meer rood vlees zijn gaan eten. Aan het begin van het onderzoek zijn alle deelnemers nog vrij van hart- en vaatziekten en kanker. Vervolgens is bekeken wie er in de 8 jaar daarop tijdens de onderzoekperiode zijn overleden. In totaal zijn er 14.019 mensen overleden (8.426 vrouwen en 5.593 mannen), voornamelijk aan hartkwalen, kanker, longziektes en dementie.

3,5 portie rood vlees verhoogt kans op vroegtijdig sterven met 10 procent

De onderzoekers hebben ontdekt dat bij degenen die halverwege de onderzoeksperiode meer rood vlees zijn gaan eten – met name bewerkt rood vlees – het risico om te overlijden omhoog gegaan is. Is het eten van rood vlees per week met 3,5 portie toegenomen, dan is de kans om vroegtijdig te sterven met 10 procent gestegen. Bij mensen die vaker bewerkt rood vlees (zoals spek, hotdogs, en salami) zijn gaan eten, is die kans op een eerdere dood met zelfs 13 procent toegenomen. Het eten van onbewerkt rood vlees wordt in verband gebracht met een 9 procent hoger risico.

Gezond eetpatroon vermindert sterftekans

Andersom zijn de resultaten ook duidelijk. Bij deelnemers die minder rood vlees zijn gaan eten en meer gezonde voedingsmiddelen als vis, volle granen en groente is het risico op overlijden gedaald. Zelfs als er maar 1 portie rood vlees is vervangen door vis is het sterftecijfer al met 17 procent gedaald.

Waarom is rood vlees zo schadelijk?

Rood vlees bevat heemijzer, dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons bloed. Heemijzer kan het ontstaan van nitrosaminen bevorderen en die zijn volgens het Voedingscentrum mogelijk kankerverwekkend. Overigens zijn voor het ontstaan van kanker meer factoren van belang. Zoals erfelijke aanleg, roken en andere voedingsgewoonten.

Advies

Rood vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink en past daarom in kleine porties in een gezond voedingspatroon. Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan máximaal 300 gram rood vlees. Elke 100 gram rood vlees meer per dag hangt samen met een 17 procent hoger risico op darmkanker. Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer u het rauw koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers. Eet u veel rood vlees, dan heeft u naast meer kans op darmkanker ook meer kans op een beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte). Rood vlees belast het milieu daarnaast meer dan wit vlees (kip of ander gevogelte), vis en ei.

Tips om minder rood vlees te eten

  • Vervang rood vlees door gevogelte, vis, ei, peulvruchten of een vegetarisch alternatief.
  • Vervang (een deel van) het vlees in sauzen of stoofpotten door vis, bonen, linzen of champignons.
  • Kies als broodbeleg bijvoorbeeld voor kaas, vis, groente- of fruitspread of hummus. Zorg voor variatie door ook eens rauwkost zoals komkommer of tomaat op brood te eten.

(Bron: Scientias, Harvard T.H Chan School of Public Health, Voedingscentrum, Wereld Kanker Onderzoek Fonds)

Geef een reactie

Reacties (7)

    oosterwijck says:

    De laatste tijd worden steeds vaker aan honderdjarigen gevraagd, at het geheim is van zo oud te worden. De meesten hebben veel rood vlees gegeten, gerookt en alcohol gedronken. Wanneer houden de medici op met marchanderen?

    Cloggiegirl says:

    Ik denk dat de normen in Amerika anders liggen van het vlees dan de normen in Nederland.
    Ik bedoel te zeggen dat in Amerika meer is toegestaan aan toevoegingen dan in Nederland?

    havikeen says:

    Waar ik ziek van wordt zijn al die eetgoeroes.

      simon55 says:

      Als ik gisteren bij Pauw keek , waar Carola Schouten ( minister ) zat , en vertelde dat het voedsel duurder moet worden , ( n z g kringloop ) is dat natuurlijk makkelijk kletsen met n salaris van pakweg € 120.000

    simon55 says:

    Mijn Opa is 106 geworden , at niet , maar frat rood vlees , rookte 10 sigaren op n dag , en dronk 2 liter jenever in de week..Wilt u nog n borreltje met n hapje d r bij ?

    Hans47 says:

    Het is al jaren bekend dat als een onderzoeker een opdracht krijgt de uitslag is zoals de opdrachtgever ze graag wil zien. In het onderzoek geld echt “wie betaald bepaald ” Uitslag staat dan ook van te voren al vast!

    oosterwijck says:

    Weet je wat schadelijk is voor je gezondheid: Moeten leven met te weinig inkomen, waardoor je naar de voedselbank moet. Afgezeikt worden door een gemeente ambtenaar als je een voorziening aanvraagt. Aanmaningen krijgt omdat je de huur niet kunt betalen. Of, je medicijnen niet ophalen bij de apotheek omdat je het eigen risico niet kunt betalen. … Ik kan je verzekeren, dat het veel gezonder is om een glas rode wijn te drinken, bij een heerlijke Lamsrek met Artisjokken, als bovengenoemde killers. Dat ze daar niet over praten op Harvard Public Health University , wil ik graag geloven, daar maak je geen vrienden mee bij de machtshebbers, die deze onderzoekers van subsidie voorzien. Stelletje a-sociaal tuig.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.