Naar cookieinstellingen
Duur 12:38
Gepubliceerd op 15 februari 2018

Romige schorsenerensoep met gerookte forel

De forel is een beetje een verzamelnaam, want er zijn meerdere vissoorten die forel worden genoemd. De vis leeft voornamelijk in heldere rivieren en meren. De meest bekende is de regenboogforel. De forellen die wij eten worden vooral gekweekt in speciale kweekvijvers. Sandra serveert gerookte forel bij een romige schorsenerensoep.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 500 gram schorseneren
  • klontje boter
  • 1 ui
  • 750 milliliter water
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • 200 gram kruimige aardappelen
  • 125 milliliter room
  • 150 gerookte forel
  • peper, zout
  • zuurdesembrood
  • verse peterselie

Bereidingswijze:

Week de schorseneren circa 5 minuten in een bak met water of in een met water gevulde wasbak.

Verwarm een scheutje olie in een soeppan. Pel en snipper de ui en fruit circa 2 minuten. Schenk het water erbij en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.

Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Schrob de schorseneren schoon met een doekje of schuursponsje. Schil de schorseneren met een dunschiller en halveer ze eerst in de lengte en vervolgens in de breedte. Voeg de aardappelen en schorseneren toe en kook circa 20 minuten. Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de helft van de room toe en verwarm kort door. Klop de rest van de room lobbig. Hak de peterselie. Besmeer het brood met wat boter.

Verdeel de soep over borden. Verkruimel er de forel boven, lepel er een toefje lobbige slagroom over en bestrooi met de peterselie. Serveer met het brood.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (5)

    Rientje says:

    Lijkt me een heel lekkere soep. Ik heb alleen een tip hoe schorseneren te koken. Wel even schoonboenen in stukken snijden en dan koken. Als ze gaar zijn het velletje eraf halen net zoals je bietjes kookt. Geen plakkerige vingers of verkleuring aan de vingers. Dus niet voor het koken schillen maar als ze gaar zijn.

    Rientje says:

    Wat mij als eerste door mijn moeder geleerd is, dat als je deksel van de kokende pan haalt, je hem omgekeerd op het aanrecht moet leggen, want dan blijft het aanrecht droog. Valt mij op dat niet een kok van een kookprogramma dat doet.

    JoscaB says:

    Nog nooit schorseneren gegeten. Mooi en simpel recept dat ik maar eens ga proberen.
    P.s. wat heb je altijd leuke jurkjes aan?

      Kaaatje64 says:

      Wat een onzin om te vertellen dat schorseneren in de klei geteelt wordt.
      Volgens mij hebben ze in Brabant geen klei maar zandgronden.

    mnicolai says:

    Waarom altijd verkleinwoorden gebruiken, voel me net zo’n klein kind

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.