Romige broccolischotel met gebakken kalfsvlees
Gruyère kaas dankt zijn naam aan de Zwitserse stad Gruyère. Het is een kaas die zeer geschikt is om mee te koken. Hij is zoet van smaak met vleugje zout als bijsmaak. Als de kaas jong is smaakt hij romig en nootachtig. Mounir verwerkt de Gruyère in een romige broccolischotel met gebakken kalfsvlees.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 400 gram vastkokende aardappelen
- 500 gram broccoli
- 20 gram boter
- 25 gram bloem
- 250 milliliter halfvolle melk
- 50 gram geraspte Gruyère
- 50 gram gedroogde vijgen
- 30 gram pecannoten
- olijfolie
- 200 gram kalfsvlees
- peper, zout
- extra boter
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal circa 30 minuten van tevoren het vlees uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Breng 2 pannen water met een beetje zout aan de kook. Schil en halveer de aardappelen. Kook de aardappelen in circa 15 minuten.
Snijd de roosjes van de broccoli. Kook de broccoli circa 3 minuten en giet af. Vet de ovenschaal in en verdeel hierin de broccoli.
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Gaar al roerende circa 2 minuten. Voeg de melk toe en roer met een garde tot alle bloem is opgelost in de melk. Breng aan de kook en laat in circa 5 minuten indikken tot een saus.
Snijd de vijgen in reepjes. Hak de noten grof. Voeg de vijgen, noten en de helft van de kaas toe aan de saus en roer goed door. Breng op smaak met peper. Schenk de saus over de broccoli en bestrooi met de rest van de kaas. Bak de ovenschotel in circa 15 minuten.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak in circa 5 minuten om en om goudbruin. Voeg een klontje boter toe en laat smelten. Leg het vlees op een bord en bedek het met aluminiumfolie en laat even rusten. Giet de aardappels af, stoom ze droog en voeg een klontje boter toe.
Verdeel de aardappels en romige broccoli over borden. Snijd het vlees in dunne plakken en verdeel ernaast.
Eet smakelijk!