Naar cookieinstellingen
vlekjes

Rode of bruine vlekjes in een ei: hoe komt dat en kan het kwaad?

Na het openbreken van een ei zijn er soms rode of bruine vlekjes te zien in het eigeel of -wit. Het is geen teken dat het ei is bevrucht, wat weleens gedacht wordt, maar wat is het dan wel? En kan het kwaad of kan het ei gewoon gegeten worden?

Vlekjes het resultaat van een gescheurd bloedvat

Het kan gebeuren dat er tijdens de vorming van een ei een bloedvaatje scheurt, waardoor er een kleine hoeveelheid bloed in terecht komt. Dat is dan te zien aan rode of bruine vlekjes in het ei, afhankelijk van in welke mate het bloed gestold is. Dat kan geen kwaad voor de kip en ook niet voor de eetbaarheid van het ei. Het betekent ook niet dat het ei is bevrucht, want over het algemeen worden er bij kippenboerderijen die eieren verkopen alleen leghennen gehouden en geen hanen.

codes
Lees ook: Codes op eieren: hier komen ze vandaan en zo heeft de kip geleefd

Felle lamp pikt eieren met vlekjes bloed eruit

De eieren met bloedvlekjes worden er grotendeels tijdens het sorteerproces uitgepikt. Daarvoor worden ze door een machine gehaald, waarbij ze met een felle lamp worden gecheckt. Soms glipt er dan toch 1 tussendoor. Dat gebeurt overigens vaker bij bruine eieren, aangezien bloedvlekken daar net wat moeilijker in te zien zijn dan witte. De eieren met vlekjes die er tijdens het sorteerproces tussenuit gehaald worden, gaan overigens niet de vuilnisbak in. Die worden onder andere gebruikt voor grondstof voor andere producten, zoals koekjes.

Ei met vlekjes gewoon eetbaar

Zoals hierboven al aangeven is er verder niets mis met het ei, u kunt het dus gewoon eten of in een gerecht verwerken. Vindt u het toch niet zo’n prettig idee, dan kunt u het er natuurlijk altijd met een vork of mes uit vissen.

Eitje
Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren

En wat zijn die witte draadjes?

Naast vlekjes zitten er soms ook witte draadjes in een ei. Dit gaat om kleine strengen eiwitten, die ervoor zorgen dat de eidooier goed op zijn plaats blijft en beschermd wordt tegen schokken van buitenaf. Het komt vaker voor in een verser ei, dan een ei dat al wat ouder is. Ook dit gedeelte van het ei is gewoon eetbaar en vaak lost het tijdens het koken ook vanzelf op. Gebeurt dat niet, dan kan dat wel een wat apart mondgevoel geven, dus om die reden kunt u het er ook uit halen. Dat is in elk geval goed om te doen wanneer u eieren gebruikt om er een egale substantie mee te maken, zoals bijvoorbeeld vla. U kunt het er dan met een vork uithalen of het ei door een zeef halen.

(Bron: FavorFlav, Creativo Nederland, Foodly, Libelle.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    gert385 says:

    Wij hebben “vroeger” geleerd dat wat u “witte draadjes” noemt in het artikel “hagelsnoeren” zijn met de functie om de dooier in het midden van het ei te houden om tijdens het broeden de warmte goed te verdelen in en om de dooier.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.