Naar cookieinstellingen
Duur 02:58
Gepubliceerd op 3 februari 2017

Rode kool crumble van Sandra

Op het menu ter ere van het huwelijk van Maxima en Willem Alexander op 2 februari 2002 stond rode kool met golden delicious, bessen en kastanjes op het menu. Sandra maakt er haar eigen versie van.

Ingrediënten:

  • 1 rode kool
  • 2 appels (bijv. Goudreinet, Elstar)
  • 75 gram rozijnen
  • 2 uien
  • 150 gram appelmoes
  • 2 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 deciliter port
  • 2 deciliter rode wijn
  • 125 gram rijst
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 1 steranijs
  • 0,5 eetlepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel nootmuskaatpoeder
  • peper en zout
  • 2 appels (Goudreinet of Elstar) in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel kaneel

Voor de crumble:

  • 200 gram gekookte kastanjes, grof gehakt
  • 75 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • 50 gram boter
  • snuf zout

Bereidingswijze:

Snijd de rode kool in dunne reepjes. Schil de goudreinetten en snijd in kleine blokjes. Snipper de uien.

Doe de rode kool, appel en ui in een pan en voeg appelmoes, azijn, port, rode wijn, rijst, kaneelstokje, laurierblad, kruidnagel, steranijs, kerriepoeder, nootmuskaatpoeder en peper en zout toe. Zet de pan op het vuur, breng aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur laag en laat je de rode kool een uur rustig stoven. Roer regelmatig. Eventueel een scheutje water toevoegen tussentijds.

Verwarm de oven op 180 graden.

Als de kool gaar is, schept u het in een ovenschaal. Hussel de appelblokjes met de kaneel en verdeel over de rode kool.

Maak de crumble door de bloem, suiker, boter, kastanjes en snuf zout met je handen te kneden tot grove kruimels. Verdeel over de appelblokjes. Zet de ovenschaal nog 25 minuten in de oven.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Adike says:

    Als je het als lunch eet, wat kun je er dan bij eten?

      Sandra ysbrandy says:

      Het is heel lekker om wat romige aardappelpuree te maken. Dit leg je bovenop de rode kool en daarbovenop de crumble. Heerlijk en vegetarisch!
      Natuurlijk kun je er ook een lekker worstje of ander vlees bij eten. Zalig deze winterkost. X

    IngaIrene says:

    heb de rode kool gemaakt en alleen als extra klein schepje suiker en beetje boter bij gedaan, het smaakte voortreffelijk metkruimige aard en sausijsjes.
    Veel lekkerder dan uit een pot.

    Heb nog een helft over en eet het volgende keer uit de oven maar dan met appelkruimels en geen kastanjes.
    Verheug ons er nu al op. Hhhhmmmm

    Dank Sandra

      Sandra ysbrandy says:

      Haha! Een klontje boter maakt veel dingen lekker. Eens. En je rode kool gaat er prachtig glanzen.
      Je kunt de kruimels ook met hazelnoten of walnoten maken. Of de noten weglaten en kiezen voor hartige deegkruimels. Succes en leuk dat je het thuis uitgeprobeerd hebt. X

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.