Rode bietjes à la Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 29 januari 2019
Rode biet is het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomer vaak met loof in de winter zonder. Rode bieten bevatten naast vitamine C mineralen, magnesium en calcium, anti-oxidanten ook B vitamines. Bovendien helpt de groente helpt bij het verlagen van de bloeddruk. Janny maakt 2 recepten, bieten met aardappels en een varkensfiletlapje en bietensalade met gevulde eitjes. De recepten zijn voor 1 persoon.
Ingrediënten rode biet met aardappels en een varkensfiletlapje in mosterdsaus:
- 200 gram geraspte rode biet
- 1 lenteuitje
- ½ appel
- 150-200 gram aardappels
- boter
- 1 varkensfiletlapje
- mosterd
- zout, peper
Bereidingswijze:
Schil en kook de aardappels met weinig zout gaar.
Snijd het lente-uitje in ringetjes en de halve appel in blokjes. Stoof de rode biet in wat boter met de ringetjes lente-ui en blokjes appel.
Kruid het vlees met zout en peper en bestrijk licht met mosterd. Bak het filetlapje lichtbruin en gaar. Neem uit de pan, blus de pan met een scheutje water en meng er wat mosterd door.
Serveer de bietjes met aardappels en de varkensfilet met mosterdjus.
Ingrediënten bietensalade met gevulde eitjes:
- ca. 200 gram gare aardappels
- ca. 200 gram gare biet
- enkele augurkjes en zoetzure parel-uitjes (kleine zilveruitjes)
- 2 eieren
- mayonaise
Bereidingswijze:
Snijd de gare aardappels in blokjes en meng direct met de gare biet en zoveel zonnebloemolie als nodig is om het lekker smeuïg te maken. Snijd de augurkjes klein en laat de uitjes heel. Meng met de bietensalade en breng op smaak met zout en peper. Zet afgedekt weg in de ijskast en kook de eieren hard.
Pel en halveer de volgende dag de eieren en halveer ze. Wip de dooiers uit de helften en prak ze fijn met mayonaise en breng op smaak met zout en peper.
Schep de salade op een mooi bord en strijk glad. Strijk er een laagje mayonaise over, schik er de eieren op en garneer eventueel met wat extra augurkjes en uitjes.
(Bron: Janny van der Heijden)