Rode bietenrisotto
De rode biet is een wortelgewas. Het is zowel rauw als gekookt te eten en heeft een beetje een aardsmaak. Omdat het een makkelijk gewas is dat overal groeit, werd het nog wel een gezien als arme-mensen-kost. Tegenwoordig is de biet ‘hip’ en wordt hij gegeten door salades en verwerkt in smoothies. Sandra verwerkt de biet in een rode bietenrisotto.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 1 ui
- olijfolie
- 100 milliliter balsamicoazijn
- 300 rode bieten (gekookt)
- 150 gram risottorijst
- 500 milliliter water
- 1 groentebouillonblokje
- 200 gram bimi
- 200 gram doperwten (diepvries)
- 1 eetlepel kruidenroomkaas
- peper, zout
- 50 gram cashewnoten
Bereidingswijze:
Pureer met de staafmixer de helft van de rode bieten met de balsamicoazijn.
Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een brede pan met dikke bodem en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de risottorijst toe en bak al roerende tot de korrels glanzen. Voeg de bietenpuree toe.
Breng het water (halve liter) aan de kook, voeg het bouillonblokje toe en roer goed door. Voeg de bouillon scheut voor scheut toe aan de rijst en laat al roerende de bouillon opnemen. Voeg pas de volgende scheut toe als alle bouillon is opgenomen. Herhaal tot de bouillon op is en de rijst smeuïg en beetgaar is. Mocht de bouillon al op zijn, maar de rijst nog niet gaar, voeg dan scheutjes warm water toe.
Snijd de andere helft van de bieten in blokjes en voeg de doperwten toe. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Voeg aan het einde de roomkaas toe en roer goed door.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en roerbak de bimi circa 4 minuten. Verhit een koekenpan en rooster de cashewnoten circa 2 minuten goudbruin. Laat op een bordje afkoelen.
Verdeel de risotto over borden. Leg hier de bimi en doperwten op en bestrooi de cashewnoten.
Eet smakelijk!