Naar cookieinstellingen
ringtaartjes

Ringtaartjes van Robèrt van Beckhoven

Ringtaartjes zijn ronde gebakjes die worden gemaakt van een florentinedeeg. Het deeg wordt terwijl het nog warm is om een bakring gevouwen. In het midden komt een zachte vanillemousse. De taartjes worden gegarneerd met stukjes fruit, een chocolade decoratie en bladgoud. Een uitdagende technische opdracht, met als het allemaal lukt een spectaculair eindresultaat.

Ingrediënten (voor 4 ringtaartjes):

Voor de vanillemousse:

  • 3 gelatineblaadjes
  • 50 gram witte chocolade
  • 2 eidooiers
  • 100 gram volle melk
  • 35 gram fijne kristalsuiker
  • half vanillestokje
  • 200 gram slagroom

Voor het florentine beslag:

  • 50 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram glucose
  • 100 gram amandelschaafsel

Voor de decoratie:

  • 150 gram pure chocolade
  • 4 bramen
  • 4 frambozen
  • 4 blauwe bessen
  • 4 blaadjes Atsina cress

Extra nodig:

  • 4 ringvormen van ø 7 centimeter
  • Liniaal
  • Deegroller
  • Bakmatjes
  • Bakplaat
  • Spuitzak
  • IJzeren buis

Voorbereiding:

  • Maak de vanillemousse tenminste 1 dag van tevoren.
  • Leg de ijzeren buis in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Leg een siliconen bakmat op een bakplaat.

Bereidingswijze:

Van de vanillemousse:

  • Leg de gelatineblaadjes in ruim koud water en laat minimaal 20 minuten weken.
  • Hak de witte chocolade fijn en doe in een mengkom.
  • Klop de eidooiers los in een schaaltje.
  • Doe de melk, suiker en het halve vanillestokje in een steelpan en breng aan de kook.
  • Giet al roerend een scheutje van de warme vanillemelk bij de eidooiers en giet de eidooiers vervolgens terug in de pan met warme vanillemelk.
  • Verhit totdat het begint te binden tot een crème Anglaise.
  • Zorg dat u hem niet laat koken want dan gaat de crème schiften. 85 ºC is warm genoeg.
  • Giet de crème Anglaise over de fijngehakte witte chocolade en roer met een spatel door tot een homogeen geheel.
  • Dek de mengkom af met plasticfolie en zet een half uur in de koelkast.
  • Leg bakpapier op een plank die in de vriezer past.
  • Zet 2 bakringen op het bakpapier.
  • Klop de slagroom tot yoghurtdikte, dit is minder dik dan lobbig geklopte slagroom.
  • Haal de crème Anglaise uit de koelkast en haal het vanillestokje eruit.
  • Laat de gelatineblaadjes met het aanhangend vocht smelten in een steelpan.
  • Haal de pan van het vuur en giet de gelatine al roerend bij de crème Anglaise.
  • Voeg een derde slagroom toe aan de crème Anglaise en spatel rustig door.
  • Voeg in 2 delen de overige slagroom toe en spatel door tot een luchtige vanillemousse.
  • Schenk de mousse tot de bovenste rand in de 2 ringen.
  • Zet de plank met ringen 24 uur in de vriezer.

Van het florentine beslag:

  • Verwarm de boter, basterdsuiker en glucose tot de boter is gesmolten en de basterdsuiker is opgelost.
  • Knijp het amandelschaafsel tussen uw handen fijn.
  • Voeg het toe aan het botermengsel en roer door.
  • Stort het mengsel op het bakmatje.
  • Leg er een 2e mat of een stuk bakpapier op en rol het florentine beslag met de deegroller tot een plak van 2-3 millimeter dikte.
  • Werk de randen bij zodat u een mooie rechthoek krijgt.
  • Bak het florentine beslag in ongeveer 15 minuten goudbruin.
  • Snijd de randen van de florentine bij met een scherp mes of een pizzasnijder.
  • Meet de omtrek en de hoogte van de bakring op. Dit zal ongeveer 25 bij 2 centimeter zijn.
  • Snijd een strook met die afmetingen uit de florentine en vouw om de bakring.
  • Sluit de naad netjes aan en laat uitharden.
  • Laat de bakmat met florentine op de warme bakplaat liggen, zodat hij soepel blijft. Koelt de florentine tussentijds te veel af, schuif de bakplaat met florentine dan een minuutje terug in de nog warme oven.
  • Herhaal tot u 4 ringen heeft gemaakt.

Van de decoratie:

  • Smelt 100 gram pure chocolade au bain-marie.
  • Hak 50 gram chocolade fijn.
  • Haal de gesmolten chocolade van de au bain-marie en voeg de fijngehakte chocolade toe. Roer door en zorg voor een eindtemperatuur van 31 ºC.
  • Schep de chocolade in een spuitzak en knip er een kleine punt af.
  • Haal de ijzeren buis uit de vriezer.
  • Spuit de chocolade in een snelle zigzagbeweging over de buis. Laat de decoratie stollen en schuif van de buis af.

Opbouw:

  • Pak een plank om de ringtaartjes te presenteren.
  • Spuit een toefje chocolade op de plank en zet daarmee de ring van florentine vast. Doe dit met alle 4 de ringen.
  • Haal de bakringen met vanillemousse uit de vriezer, verwarm de bakring met je handen en los de vanillemousse.
  • Halveer de cirkels vanillemousse.
  • Plaats een halve cirkel in iedere ring van florentine.
  • Plaats het fruit op de mousse.
  • Spuit een puntje chocolade bovenop het ringtaartje en maak daarmee de chocolade decoratie vast.
  • Decoreer tot slot met een blaadje atsina cress.

Bekijk de video op de website van Heel Holland Bakt of de interactieve video in de app.

(Bron: Robèrt van Beckhoven, Heel Holland Bakt)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.