Rijsttafel van Anna Yilmaz
Publicatiedatum: 1 mei 2019
Bij de Koninklijke Marine wordt sinds tientallen jaren op woensdag de befaamde rijsttafel gereserveerd onder de naam ‘blauwe hap’. Dat is marinejargon en betekent zoveel als Indonesisch of Indisch eten en dan met name nasi goreng. Deze term is ontstaan in de periode 1945-1950 wanneer de Nederlandse krijgsmacht in Nederlands-Indië aanwezig is. Een ‘blauwe’ is dan een bijnaam voor iemand van Indische of Indonesische afkomst. Aziatische groenten en grondstoffen zijn er volop vers te krijgen en aan boord van schepen van de Koninklijke Marine raken de rijsttafel, nasi en bami eerder ingeburgerd dan in de Nederlandse huishoudens.
Gesmoorde kip
Ingrediënten:
- 1 kg drumsticks
- 2 rode uien
- 5 teentjes knoflook
- 2 schijfjes laos
- 2 bl salam
- 2 bl djeruk perut
- 5 eetl ketjap manis
- stukje trassi
- 150 ml kokosmelk
- 2 eetl palmsuiker
- 2 theel sambal oelek
- 1 blokje kippenbouillon
- water
- zonnebloemolie
Bereidingswijze:
Bak de drumsticks om en om in een koekenpan. Snijd de uien in kleine blokjes. Maak de knoflook schoon en pers deze door een knoflookpers. Verhit wat zonnebloemolie in een grote pan. Fruit dan de uien en knoflook. Voeg nu de laos, salam, djeruk perut, ketjap, trassi, palmsuiker en sambal toe. Roer alles goed door. Voeg de drumsticks toe samen met een blokje kippenbouillon en kokosmelk. Voeg water toe zodat de drumsticks onder staan. Breng het geheel aan de kook. Plaats daarna de deksel op de pan en zet het vuur zachtjes. Laat het nu ongeveer 3 uur pruttelen.
Rendang
Ingrediënten:
- 1 kg runderlappen
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 stengel citroengras
- 5 eetl ketjap manis
- 200 gr boemboe rendang vlees
- 300 ml kokosmelk
Bereidingswijze:
Snijd het rundvlees is blokjes van 2 bij 2 cm. Snijd de uien in kleine blokjes. Maak de knoflook schoon en pers deze door een knoflookpers. Verhit wat zonnebloemolie en voeg de knoflook en uien toe. Fruit alles zachtjes aan. Voeg nu het rundvlees toe. Snijd het citroengras in 4 stukken en voeg dit samen toe met de ketjap en boemboe, roer alles goed door elkaar. Voeg koud water toe, zodat het vlees onder staat. Als laatste voegt u de kokosmelk toe. Breng nu alles aan de kook. Zet daarna het vuur zachtjes en sudder het vlees in ongeveer 3 uur gaar.
Boontjes
Ingrediënten:
- 500 gr sperziebonen
Bereidingswijze:
Dop de sperziebonen en zet ze met een laagje koud water op het vuur. Breng het aan de kook en zet daarna het vuurt laag. Kook de sperziebonen in ongeveer 10 minuten gaar.
Lontong
Ingrediënten:
- 2 zakjes lontong rijst
- water
Bereidingswijze:
Zet een grote pan met water op het vuur. Houd er rekening mee dat de zakjes gaan uitzetten zodra de rijst gaar is. Als het water kookt kunt u de zakjes toevoegen. Laat ze 20 minuten koken. Zet daarna het vuur uit en laat de zakjes rijst voor 30 minuten in het hete water liggen. Daarna laat u de zakjes helemaal afkoelen. Haal het plastic van de rijst af en snijd er vierkante blokjes van. (Deze rijst word koud gegeten.)
Zoetzure komkommer
Ingrediënten:
- 1 komkommer
- 200 ml water
- 150 ml azijn
- mespuntje zout
- 3 el suiker
- 1 rode ui
- 1 rode peper, optioneel
Bereidingswijze:
Was de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder het zaad en snijd het in dunne plakjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Was de rode peper, halveer deze en verwijder de zaadjes. Snijd het in dunne reepjes. Doe het water, azijn, suiker en zout in een steelpan en breng het aan de kook. Doe de komkommer, rode ui en rode peper in een kom en giet daar het hete mengsel op. Roer alles goed door en laat het zonder deksel afkoelen.
(Bron: Anna Yilmaz)
Tip: als uw supermarkt niet alle ingrediënten verkoopt, kunt u ze waarschijnlijk wel vinden bij een toko.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik mis nog het recept om de typisch Indische komkommer te bereiden?
Beste Joshuatree, bedankt voor uw reactie. We hebben het aanvullende recept voor de zoetzure komkommer van Anna inmiddels ontvangen en toegevoegd aan bovenstaande recept. Eet smakelijk!