Naar cookieinstellingen
Rijsttafel

Rijsttafel van Anna Yilmaz

Bij de Koninklijke Marine wordt sinds tientallen jaren op woensdag de befaamde rijsttafel gereserveerd onder de naam ‘blauwe hap’. Dat is marinejargon en betekent zoveel als Indonesisch of Indisch eten en dan met name nasi goreng. Deze term is ontstaan in de periode 1945-1950 wanneer de Nederlandse krijgsmacht in Nederlands-Indië aanwezig is. Een ‘blauwe’ is dan een bijnaam voor iemand van Indische of Indonesische afkomst. Aziatische groenten en grondstoffen zijn er volop vers te krijgen en aan boord van schepen van de Koninklijke Marine raken de rijsttafel, nasi en bami eerder ingeburgerd dan in de Nederlandse huishoudens.

Gesmoorde kip

Ingrediënten:

  • 1 kg drumsticks
  • 2 rode uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 schijfjes laos
  • 2 bl salam
  • 2 bl djeruk perut
  • 5 eetl ketjap manis
  • stukje trassi
  • 150 ml kokosmelk
  • 2 eetl palmsuiker
  • 2 theel sambal oelek
  • 1 blokje kippenbouillon
  • water
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze: 

Bak de drumsticks om en om in een koekenpan. Snijd de uien in kleine blokjes. Maak de knoflook schoon en pers deze door een knoflookpers. Verhit wat zonnebloemolie in een grote pan. Fruit dan de uien en knoflook. Voeg nu de laos, salam, djeruk perut, ketjap, trassi, palmsuiker en sambal toe. Roer alles goed door. Voeg de drumsticks toe samen met een blokje kippenbouillon en kokosmelk. Voeg water toe zodat de drumsticks onder staan. Breng het geheel aan de kook. Plaats daarna de deksel op de pan en zet het vuur zachtjes. Laat het nu ongeveer 3 uur pruttelen.

Rendang

Ingrediënten:

  • 1 kg runderlappen
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 5 eetl ketjap manis
  • 200 gr boemboe rendang vlees
  • 300 ml kokosmelk

Bereidingswijze:

Snijd het rundvlees is blokjes van 2 bij 2 cm. Snijd de uien in kleine blokjes. Maak de knoflook schoon en pers deze door een knoflookpers. Verhit wat zonnebloemolie en voeg de knoflook en uien toe. Fruit alles zachtjes aan. Voeg nu het rundvlees toe. Snijd het citroengras in 4 stukken en voeg dit samen toe met de ketjap en boemboe, roer alles goed door elkaar. Voeg koud water toe, zodat het vlees onder staat. Als laatste voegt u de kokosmelk toe. Breng nu alles aan de kook. Zet daarna het vuur zachtjes en sudder het vlees in ongeveer 3 uur gaar.

Boontjes

Ingrediënten: 

  • 500 gr sperziebonen

Bereidingswijze:

Dop de sperziebonen en zet ze met een laagje koud water op het vuur. Breng het aan de kook en zet daarna het vuurt laag. Kook de sperziebonen in ongeveer 10 minuten gaar.

Lontong

Ingrediënten:

  • 2 zakjes lontong rijst
  • water

Bereidingswijze:

Zet een grote pan met water op het vuur. Houd er rekening mee dat de zakjes gaan uitzetten zodra de rijst gaar is. Als het water kookt kunt u de zakjes toevoegen. Laat ze 20 minuten koken. Zet daarna het vuur uit en laat de zakjes rijst voor 30 minuten in het hete water liggen. Daarna laat u de zakjes helemaal afkoelen. Haal het plastic van de rijst af en snijd er vierkante blokjes van. (Deze rijst word koud gegeten.)

Zoetzure komkommer

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 200 ml water
  • 150 ml azijn
  • mespuntje zout
  • 3 el suiker
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper, optioneel

Bereidingswijze:

Was de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder het zaad en snijd het in dunne plakjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Was de rode peper, halveer deze en verwijder de zaadjes. Snijd het in dunne reepjes. Doe het water, azijn, suiker en zout in een steelpan en breng het aan de kook. Doe de komkommer, rode ui en rode peper in een kom en giet daar het hete mengsel op. Roer alles goed door en laat het zonder deksel afkoelen.

(Bron: Anna Yilmaz)

Tip: als uw supermarkt niet alle ingrediënten verkoopt, kunt u ze waarschijnlijk wel vinden bij een toko.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Joshuatree says:

    Ik mis nog het recept om de typisch Indische komkommer te bereiden?

      MAX Vandaag says:

      Beste Joshuatree, bedankt voor uw reactie. We hebben het aanvullende recept voor de zoetzure komkommer van Anna inmiddels ontvangen en toegevoegd aan bovenstaande recept. Eet smakelijk!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.