Naar cookieinstellingen
rijstvlaai

Rijstevlaai

Er gaat niets boven een echt Limburgse vlaai. Maar zelf een rijstvlaai maken komt dicht in de buurt. Afhankelijk van de grootte van de vorm, is dit recept voor 1 vlaai. Robèrt gebruikt een vorm van 24 centimeter doorsnee.

Ingrediënten:

Voor de banketbakkersroom:

  • 140 gram melk
  • 14 gram suiker
  • 14 gram custardpoeder
  • 0,5 vanillestokje

Voor de rest van de vulling:

  • 200 gram dessertrijst
  • 1 eidooier
  • 0,5 vanillestokje
  • 1 eiwit
  • 15 gram suiker
  • snuf zout

Voor het deeg:

  • 157,5 gram patentbloem
  • 15 gram basterdsuiker
  • 62,5 gram boter
  • 75 gram melk
  • 15 gram gist
  • 7,5 gram vruchtenbroodpoeder
  • 3 gram zout

Voor de afwerking:

  • 250 gram slagroom
  • 25 gram suiker
  • chocoladevlokken
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

Van de dessertrijst:

Kook de dessertrijst volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat afkoelen.

Van de banketbakkersroom:

Schenk een klein scheutje melk bij de custard en maak er een papje van. Schenk de rest van de melk i de pan en voeg de suiker toe. Schraap het merg uit de vanille en voeg toe. Verwarm de melk. Schenk een kleine scheut warme melk bij het papje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk stapsgewijs toe. Schenk vervolgens het papje weer terug in de pan en laat al roerende goed doorkoken. Schenk de banketbakkersroom over een plaat en dek af met plastic folie. Laat afkoelen.

Van het deeg:

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C boven- en onderwarmte. Kneed alle ingrediënten voor de bodem tot een soepel deeg; en vlaaibodem heeft een korte afbeet, dus volledig afkneden hoeft niet. Bol het deeg op en laat afgedekt met plastic folie circa 10 minuten rijzen. Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg uit op circa 3 mm dikte en bekleed hiermee de vlaaipan. Zet apart.

Van de vulling:

Meng de rijstepap, de eidooier en het zout door de banketbakkersroom. Klop het eiwit op met de suiker. Roer twee derde van de opgeklopte eiwitten door de rijstvulling. Neem een klein beetje van de vulling apart en roer door de rest van de opgeklopte eiwitten voor extra luchtigheid. Schenk eerst het grootste deel van de rijstvulling in de vlaaipan en verdeel hier de apart gehouden luchtige rijstvulling over. Snijd het eventueel overtollige deeg aan de rand af.  Bak de rijstevlaai circa 25 minuten in de oven. Als de vulling gestold is, is de vlaai gaar. Laat afkoelen. Klop de slagroom op met de suiker. Doe hem in een spuitzak en breng in royale toeven aan op de bovenkant van de rijstevlaai. Maak af met chocoladevlokken en poedersuiker.

Tips:

  1. Heeft u deeg over? Maak het plat, pak het in in plastic folie en bewaar in de vriezer voor de volgende keer.
  2. Zelf krullen maken voor over de vlaai? Smelt chocolade, maar laat het niet te heet worden. Schenk de gesmolten chocolade over een bakpapier en bestrijk over het hele vel bakpapier, zo dun mogelijk. Rol het bakpapier op en zet in de vriezer. Laat het uitharden en rol weer uit; zo ontstaan er krullen.

Geef een reactie

Reacties (5)

    Dimphy says:

    Hoi ik vraag me af of 200 gr rijst wel klopt, lijkt me erg veel

    Hilda Meisters says:

    De hoeveelheid rijst klopt inderdaad niet. Ik gebruik 75 gr. rijst op 500 gr. melk. Dit voor een vlaai van 20cm. Ik vind de hoeveelheden erg weinig voor een vlaai van 24 cm.

      MAX Vandaag says:

      Beste Hilda,

      Bedankt voor je reactie. We gaan dit navragen en zullen, indien nodig, de tekst wijzigen.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    kruidenier in ruste says:

    Komt er ook een recept voor de Koningsdagvlaai?
    Wil hem graag zelf maken, scheelt een ritje naar Limburg 😉

      MAX Vandaag says:

      Beste kruidenier in ruste, bedankt voor uw reactie. We hebben geen recept voor een vlaai ontvangen, wel van de oranjeslof van Robèrt van Beckhoven: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/oranjeslof-van-robert-van-beckhoven/

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.