teriyaki

Rijst met kipgehakt teriyakistyle van Janny van der Heijden

Tijdens haar bezoek aan Japan heeft Janny van der Heijden inspiratie opgedaan voor dit lekkere gerecht voor Tijd voor MAX. Japanners worden ouder dan wij en daar liggen een aantal dingen aan ten grondslag. Eén daarvan is dat ze niet eten tot ze vol zitten, maar hun maag tot maximaal 80 procent vullen. Hara Hachi Bu heet dat. Daarnaast eten ze in Japan minder vlees, meer vis en veel groente en gefermenteerde producten. Gefermenteerde yoghurtdrankjes zijn er niet voor niets zo populair. Ze dragen bij aan een gezonde levensstijl.

Er gaat bijna geen dag voorbij of er wordt als ontbijt of voor de maaltijd Misosoep gedronken. De variatiemogelijkheden zijn groot, maar de basis bestaat uit Dashi, een bouillon van kumbo (gedroogd zeewier) en bonitovlokken en daaraan toegevoegd enkele lepels misopasta (gefermenteerde sojabonen). Omdat dashi maken voor sommigen wat omslachtig is, bestaat er gelukkig ook dashipoeder, waarmee met kokend water heel snel deze Japanse bouillon gemaakt wordt. Breng deze basis op smaak met misopasta en vul aan met gedroogd zeewier, silkentofu, lenteuitjes enz.

Ingrediënten:

Voor de Kipgehakt teryaki-style:

  • 500 gram kipgehakt
  • Scheutje olie om te bakken
  • 2 lente-uitjes
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Extra nodig: maizena of aardappelmeel.

Voor de saus:

  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4-5 eetlepels water
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepels geraspte gember
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1-2 theelepels sesamolie

Bereidingswijze:

Begin met de saus. Breng daarvoor sojasaus, water, rijstazijn, gember en suiker in een steelpan aan de kook. Pers de teen knoflook hierboven uit en laat zachtjes pruttelen en indikken gedurende 5 minuten. Neem de pan van het fornuis en voeg de sesamolie toe. Laat afkoelen. Verhit in een wok of koekenpan een klein beetje olie. Voeg als de pan goed heet is het kipgehakt toe en roerbak tot het gehakt begint te kleuren en rul wordt. Schenk hierbij de saus en laat op laag vuur enkele minuten pruttelen. Snijd intussen de lente-uitjes in schuine reepjes en rooster de sesamzaadjes. Bind de gehaktsaus met een beetje maizena of aardappelmeel en serveer er bijvoorbeeld rijst en wakame (eetbaar zeewier) bij en een pittige komkommer-wortelsalade.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie