Naar cookieinstellingen
teriyaki

Rijst met kipgehakt teriyakistyle van Janny van der Heijden

Tijdens haar bezoek aan Japan heeft Janny van der Heijden inspiratie opgedaan voor dit lekkere gerecht voor Tijd voor MAX. Japanners worden ouder dan wij en daar liggen een aantal dingen aan ten grondslag. Eén daarvan is dat ze niet eten tot ze vol zitten, maar hun maag tot maximaal 80 procent vullen. Hara Hachi Bu heet dat. Daarnaast eten ze in Japan minder vlees, meer vis en veel groente en gefermenteerde producten. Gefermenteerde yoghurtdrankjes zijn er niet voor niets zo populair. Ze dragen bij aan een gezonde levensstijl.

Er gaat bijna geen dag voorbij of er wordt als ontbijt of voor de maaltijd Misosoep gedronken. De variatiemogelijkheden zijn groot, maar de basis bestaat uit Dashi, een bouillon van kumbo (gedroogd zeewier) en bonitovlokken en daaraan toegevoegd enkele lepels misopasta (gefermenteerde sojabonen). Omdat dashi maken voor sommigen wat omslachtig is, bestaat er gelukkig ook dashipoeder, waarmee met kokend water heel snel deze Japanse bouillon gemaakt wordt. Breng deze basis op smaak met misopasta en vul aan met gedroogd zeewier, silkentofu, lenteuitjes enz.

Ingrediënten:

Voor de Kipgehakt teryaki-style:

  • 500 gram kipgehakt
  • Scheutje olie om te bakken
  • 2 lente-uitjes
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Extra nodig: maizena of aardappelmeel.

Voor de saus:

  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4-5 eetlepels water
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepels geraspte gember
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1-2 theelepels sesamolie

Bereidingswijze:

Begin met de saus. Breng daarvoor sojasaus, water, rijstazijn, gember en suiker in een steelpan aan de kook. Pers de teen knoflook hierboven uit en laat zachtjes pruttelen en indikken gedurende 5 minuten. Neem de pan van het fornuis en voeg de sesamolie toe. Laat afkoelen. Verhit in een wok of koekenpan een klein beetje olie. Voeg als de pan goed heet is het kipgehakt toe en roerbak tot het gehakt begint te kleuren en rul wordt. Schenk hierbij de saus en laat op laag vuur enkele minuten pruttelen. Snijd intussen de lente-uitjes in schuine reepjes en rooster de sesamzaadjes. Bind de gehaktsaus met een beetje maizena of aardappelmeel en serveer er bijvoorbeeld rijst en wakame (eetbaar zeewier) bij en een pittige komkommer-wortelsalade.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.