Naar cookieinstellingen
zilte groente

Revolutionaire ontwikkeling: zilte groente kan voedselprobleem verhelpen

Landbouwgrond met een hoog percentage zout in de bodem hoeft niet langer afgeschreven te worden, dankzij een baanbrekende oplossing van Nederlandse onderzoekers. Zij presenteren hun vinding woensdag 22 februari 2017.

Wereldwijd voedselprobleem

Het verbouwen van voedsel op te zoute landbouwgrond is altijd voor onmogelijk gehouden. Ons land heeft nu een troef in handen om een wereldwijd voedselprobleem aan te pakken. Wetenschappers van meerdere Nederlandse universiteiten hebben samen met ondernemers vastgesteld dat specifieke soorten aardappels, wortels, rode uien, witte kool en broccoli uitstekend groeien als zij via slangetjes druppels zilt water bij de wortel krijgen. Als een boer dit water van bovenaf sproeit, gaat de plant dood.

Revolutionaire ontwikkeling

De speciale teeltmethode wordt al langere tijd in de praktijk getest op Texel bij ’zilte boer’ Marc van Rijsselberghe, vader van tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) is blij met de revolutionaire ontwikkeling: “Wereldwijd is een miljard hectare landbouwgrond door verzilting afgeschreven. Met onze kennis en onze gewassen kan die grond weer gebruikt worden om voedsel te produceren.” De bewindsman stelt 400.000 euro beschikbaar voor de oprichting van een speciaal kenniscentrum om de methode wereldwijd te verspreiden.

Stijgende zeespiegel

In Nederland kampen steeds meer boeren met de gevolgen van zout water in de bodem. Dit wordt veroorzaakt door de stijgende zeespiegel in combinatie met een dalende bodem en een gebrek aan zoet water in droge zomers. De verwachting is dat in 2030 zo’n 125.000 hectare landbouwgrond onbruikbaar wordt. Buiten Texel wordt de ’zilte landbouw’ uitgerold in Zeeland, Groningen en Friesland. Ook komt er samenwerking met België.

(Bron: ANP, de Telegraaf)

Geef een reactie

Reacties (2)

    RABE says:

    Het is wel een mooie oplossing, maar hoe zit het met het zoutgehalte??
    Hier zou ik graag antwoord op krijgen.

      MAX Vandaag says:

      Beste RABE, hartelijk dank voor uw reactie. Wij hebben uw vraag gesteld aan Zilt Proefbedrijf op Texel. Dit is hun reactie:

      “Vaak als mensen onze zilte aardappel voor het eerst proeven zijn ze erg verbaasd dat de aardappel helemaal niet zilt smaakt. Door het hoge zoutgehalte in de grond en het water waar het gewas mee besproeid word, gaat de plant een tegenhanger maken. De aardappel is hierdoor wat zoeter en vorig jaar bleek dat bij het testen van tomaten en aardbeien ook zo te zijn. Maar er zijn ook gewassen die wat bitterder worden.

      Het is dus niet zo dat de gewassen door deze manier van telen een hoger zoutgehalte hebben. Uiteraard hebben we wel een aantal gewassen die van zichzelf een zoutgehalte hebben.”

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.