Revolutionaire ontwikkeling: zilte groente kan voedselprobleem verhelpen
Publicatiedatum: 22 februari 2017
Landbouwgrond met een hoog percentage zout in de bodem hoeft niet langer afgeschreven te worden, dankzij een baanbrekende oplossing van Nederlandse onderzoekers. Zij presenteren hun vinding woensdag 22 februari 2017.
Wereldwijd voedselprobleem
Het verbouwen van voedsel op te zoute landbouwgrond is altijd voor onmogelijk gehouden. Ons land heeft nu een troef in handen om een wereldwijd voedselprobleem aan te pakken. Wetenschappers van meerdere Nederlandse universiteiten hebben samen met ondernemers vastgesteld dat specifieke soorten aardappels, wortels, rode uien, witte kool en broccoli uitstekend groeien als zij via slangetjes druppels zilt water bij de wortel krijgen. Als een boer dit water van bovenaf sproeit, gaat de plant dood.
Revolutionaire ontwikkeling
De speciale teeltmethode wordt al langere tijd in de praktijk getest op Texel bij ’zilte boer’ Marc van Rijsselberghe, vader van tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) is blij met de revolutionaire ontwikkeling: “Wereldwijd is een miljard hectare landbouwgrond door verzilting afgeschreven. Met onze kennis en onze gewassen kan die grond weer gebruikt worden om voedsel te produceren.” De bewindsman stelt 400.000 euro beschikbaar voor de oprichting van een speciaal kenniscentrum om de methode wereldwijd te verspreiden.
Stijgende zeespiegel
In Nederland kampen steeds meer boeren met de gevolgen van zout water in de bodem. Dit wordt veroorzaakt door de stijgende zeespiegel in combinatie met een dalende bodem en een gebrek aan zoet water in droge zomers. De verwachting is dat in 2030 zo’n 125.000 hectare landbouwgrond onbruikbaar wordt. Buiten Texel wordt de ’zilte landbouw’ uitgerold in Zeeland, Groningen en Friesland. Ook komt er samenwerking met België.
(Bron: ANP, de Telegraaf)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is wel een mooie oplossing, maar hoe zit het met het zoutgehalte??
Hier zou ik graag antwoord op krijgen.
Beste RABE, hartelijk dank voor uw reactie. Wij hebben uw vraag gesteld aan Zilt Proefbedrijf op Texel. Dit is hun reactie:
“Vaak als mensen onze zilte aardappel voor het eerst proeven zijn ze erg verbaasd dat de aardappel helemaal niet zilt smaakt. Door het hoge zoutgehalte in de grond en het water waar het gewas mee besproeid word, gaat de plant een tegenhanger maken. De aardappel is hierdoor wat zoeter en vorig jaar bleek dat bij het testen van tomaten en aardbeien ook zo te zijn. Maar er zijn ook gewassen die wat bitterder worden.
Het is dus niet zo dat de gewassen door deze manier van telen een hoger zoutgehalte hebben. Uiteraard hebben we wel een aantal gewassen die van zichzelf een zoutgehalte hebben.”